Blogger Templates

Friday, December 31, 2010

PSM!!!!!!!!!!!


adui, tadi gatal2 g baca blog senior2.. terbaca entry tntg psm... Mak ai..., takutnya nak face psm tapi harus face gak.. Untuk itu, kene la belajar rjin2 n selalu baca artikel yg related ngn program aku. Moga2 Allah permudahkan segala urusan. MOga psm aku lepas... hah, jadi azam tahun ini... Moga berjaya dunia akhirat, mndpt kesenangan hdp dunia akhirat, dan beroleh kebahagiaan dunia akhirat. Amin3......,
jgnlah susah sgt tyme psm nanti weeeeeeeeee
FLAVOR OF LIFE

Tahun Baru 2011!!!!!!!!!


Selamat menyambut tahun baru 2011, alhamdulillah tahun 2010 menutup tirai. Sepanjang tahun 2011 ini dan tahun2 akan datang, saya sekeluarga kene terima hakikat bahwa abah tersayang sudah kembali ke rahmatullah. Tak pernah terbayang, tak pernah terlintas. dan tahun 2011 akan menyaksikan kami sekeluarga berpindah ke perlis. Gonna miss manjung so much..., ini takdir Allah. Dia tahu apa yg terbaek buat hamba2Nya. dan thn 2011 ni juga menyksikan saya akan melupakan segala2 yg berlaku pada tahun sebelum2 ni. 
Falling in love with u is d bes think happnd in my life, tapi awk bukan untuk saya. So, melupakan awak adalah yg terbaek. InsyaAllah tahun 2011 akan menyksikan perubahan saya. Kerna itu adalah yg perkara yg mmg di inginkan oleh arwah abah. Bercerita ttg abah, mndgr kisah abah, n memndg bnde2 abah boleh menyebabkan air mata saya mengalir. Yg hidup akan mati, yg masih hdp harus teruskan kehidupan. Ketentuan Allah itu adalah yg terbaek. Kami sekeluarga redha. 
Jadi tahun baru 2011 ni, saya akan berusaha menjadi sorg yg mnjaga pergaulan, menjaga aurat, rajin belajar, serius, independant dan laen2 yg +ve. 

Allah tahu apa yg terbaek buat hmbaNya, percayalah.... Setiap keburukan pasti akan ada kebaikan di sebaliknya. Sebab saya sudah pernah alami dan amat percya akan itu.....
Salam tahun baru................
FLAVOR OF LIFE

Monday, December 20, 2010

adakah si dia??



ok fine..., saya give up menunggu si dia...
sesiapa yg nak isi borg boleh la.. (mcm ada je yg nk... perasan).... :D
ok syarat2nya adalah.......:
1. Si dia mestilah seseorg yg berpengetahuan agama.
2. Yg boleh bimbing saya dan bakal anak kami ke jalan yg di redhai Allah..
3. Keluarga saya seperti keluarganya dan keluarganya seperti keluarga saya.
4. Boleh terima saya seadanya terutama apabila perangai saya swing333......
5. Boleh jadi imam saya dan bakal anak2 kami.
6. TIDAK merokok
7. Ada pekerjaan tetap... ngaku saya kalau shopping mmg banyak beli... kalau bukan mood shopping jgn la ajk xkan pegi
8. Mahukan seseorg yg oleh jadi kawan, kekasih dan suami dalam masa yg sama.

ermmm rasanya tu je... kalo saya nk ubah syarat nanti saya bgtau laen ye...
ooohhhhhh sakit kepala , need a rest for a while.. tata...~~~~





Extended Network Banners
glitter-graphics.com

Sunday, November 28, 2010

Andai itu yg terbaek...

Berat mata memndang lagi berat bahu yg memikul.. Kadang2 seng bg org untuk berkata, dari org yg memikul.. Aku yakin seyakinnya abah akan sembuh kembali. Kuasa Allah tiada tandingannya. Dalam masa yg sama, kami sekeluarga harus bersedia. Mak ada msj dari sana, mak suh kami doakan yg terbaek buat abah. Abg sepupu ada anta gmbr abah dari wad ICU. Terasa bagaikan mimpi. Mimpi yg walau bagaimanapun dan berapa kali pun bangun darinya keadaan tetap sama. Benar firasat aku, sebelum abah dan mak pegi sana buat umrah lagi. Dan bila mereka dapat pegi untuk haji pula aku mintk agar tangguh. Takut, takut firasat aku jadi kenyataan. Rasa yg ada dalam ati saat dan ketika ini hanya Allah yg tahu.

Terima kasih buat pakcik2 dan makcik2 sedara, sepupu2 dan kawan2 yg tak penah jemu bagi kami semangat. Walaupun aku rasa skrg aku jarang bercakap. Aku lebih suke sendiri. Kadang2 bawa kereta leka aje. Mungkin org tak nmpk, tapi akulah anak yg manja sebelum adik last aku di lahirkan. Masih tak terbalas jasanya yg menjaga aku saat aku sakit sewaktu kecil dulu, Ya Allah, berikanlah aku peluang untuk menjaga abahku, sesungguhnya kau penuh dengan keajaiban. Saat dan ketika ini, kami hanya mampu berdoa dan berserah hanya padaMU. Kau yg memberi kesakitan, hanya Kau yg mampu memberi kesihatan setelah itu. Perkenankanlah doa kami Ya Allah, kami tidak pandai berdoa Ya Allah... Amin3......,

Kondisi abah saya skrg.., kembali koma. Tiada reaksi terhadap ubat yg di beri. Dan.............................., organ mula tidak berfungsi. Kuatkan semngt kami adik beradik Ya Allah....

Sunday, November 21, 2010

,,,,,,,.........

boleh tak saya tak tulis blog bt sementara waktu.... hidup saya.., penuh dengan dugaan saat ini... buat masa ini.., abah saya, sedang mengalami mslh kesihatan dan akan di antar dari hospital di mekah ke sini... doakan kesihatan abah saya.... banyak yg berlaku, bnyk yg harus saya fikirkan..... sekian........

Wednesday, November 10, 2010

org taktau apa yg saya rasa....

Saya rasa bersalah tapi org xtau.. saya sedih tapi org xtau.., saya menangis tapi org xtau, saya terasa hati tapi xde org tau... bila saya merajuk lagi la xde org tau.. kene pujuk hati sendiri, kene belajar berdikari sendiri kene kuatkan hati sendiri, kene tahan sendiri2. Ada sorg tu cakap die akan jaga kan hati saya.., tapi saya tak rasa macam tu pun... hati saya, saya akan jaga sendiri sampai penjaga hati saya yg sebenar datang dan jaga ia untuk saya.. tapi saya ada Allah yg akan selalu di sisi... semuanya saya ngadu pada dia..

next sem, saya akan lebih independent, xkan bergntung pada org..Ummu jgn hrpkan pertolongn dari org kalau die tak ikhlas,, kamu boleh rasa bende tu.. Tu kelebihan yg ada pada kamu.., jgn susahkan org. kamu tolong org xpe, sebab itu da jadi sebahagian dalam hidup kamu. kalau xde org mintak tlg.. xde org luahkan. kamu akan rasa sepi je..., dan jgn cepat mrh n melenting. ape je org buat tetap senyum n tawa. simpan segala rasa tu, sebab hati kamu, kamu kene jaga sndiri........

Sunday, November 07, 2010

pekse = exam




exam da mula start weeee......... so gudluck buat semua dak2 mekatronik dan pembuatan... serta semua dak2 UMP... buat second year mekatronik..., first n last n only paper kite weeee...., manufacturing processes sama gak ngan dak2 pembuatan second year... huhu..., paper ni yg bes nya ada certain sub3 topic yg masuk tlh di beritahu tapi nk baca masyaAllah bnyknya tapi leh bwk masuk note.. tapi tulisan sekecik yg boleh la nk muatkan.. t akan di uploadkan kemudian...., baeknya tulisan.. dan buat team projek cadcam.. sori i need to go back ASAP.. coz my sis wont give me extra money for me to buy another ticket.. well harga tiket da rm50 hmpir3 la kan.. so, i will finish my part n pas it to all of u k..n buat cik ika.., nk independent... i respect ur decision.. LOVE u all so much k..., ada apa2 hal text me erk..., n I'll follow up the progress of our project... (mcm kome baca je ye, bedal je la)

Friday, November 05, 2010

Tatkala aku emo....

Saya rasa bersalah tapi awak xtau.. Saya nk bt machining tu tapi awak xtau... Saya da ajak tapi atas permintaan team kita saya consider tapi saya pikir balik.. Tyme tu saya da balik umah!!! tapi die kata xpe.. yg laen ada.., Saya hanya siapkan catia dan sume2.. masuk bahagian machining keje kamu semua.. Bila part saya da siap, teammate laen lak mintak, kalau blh stay la siapkan sesama.. bunyi ayatnya lebih kurg mcm tu... Sya da terkedu.. tiket bus saya berharga RM50.., saya malas nk mntak duet kt akak saya as die jadi bendahari bt masa ini kerana parents saya tiada di rumah o malaysia... Slah ke kalau kamu semua belajar terutama kamu kan lelaki.. Teammate yg pompuan lagi tu pun xksh.. Sya da siapkan bahagian saya.. tinggl nak masukkan coding dalam machine n run je.. Tapi awak kata, "kalau aku mahir buat catia, da lama aku siapkan..da lama siap projek ini" (ayat awak macam tu la lebih kurg).. Saya tersentak, perlu ke awak cakap macam tu?? Kami pun waktu sem2 dulu belajar sendiri, Incik Nafri tak ajar sangt pun. Kami amik inisiatif bertanya dekat incik2 yg laen. KAMI BELAJAR SENDIRI!!!!!! Jadi jgn nk kata kami pandai sgt.... SEBAB KAMI EXPLORE SENDIRI BNDE BERNAMA CATIA!!!!!!!!!! Tapi kamu kept cakap kamu tak pandai, apa kata kamu cube explore sendiri.. tah apa ke nama bnde yg kamu belajar kt POLI kamu pandai lak... Saya pun dalam usaha tuk belajar SOLIDWORK pulak... sebab saya rasa fun.. lagi pun tak rugi belajar...

Jadi tolonglah jangan cakap macam tu... Bak kata abah, kalau pikir tak boleh.., tak boleh buat la.. Saya always think +ve... Saya terasa ati tpi saya pendam sensorg... Kalau boleh machine tu pun saya nk explore cume sebabkan jarang gune jadi saya selalu lupe.. kene ada org ingtkan. jadi xslh kalau saya past kerje saya dekat kamu kan... Cik *** pun tak kisah.. Part saya da siap.., saya da buat catia (d sbbkan awak kata awak 'tak mahir' kan) saya da betulkan feed rate,coding sume... saya da betulkan gune tool yg genap je... saya kecikkan lagi kedalaman takut nanti tool patah awak mungkin gelabah.. Saya tanya org sebab SAYA PUN KURG MAHIR!!!! coding da ada... tunggu nk show kt incik Ali sama ada lepas ke tak... pastu juz tinggal MASUKKAN DALAM MACHINE n RUN je... mmg akan makan masa 3 ari..., roughing je da 29000++ gerakan tool.. jadi Mdm kene faham kami semua 32 group (mekatronik + pembuatan) kurg mampu siapkan dalam masa 2 minggu.. satu group je makan masa 2 o 3 ari...

fuhhh ok da terluah..., nak g mandi + basuh baju + study.. (sebelm ni takleh study part aku xsiap g) ingt sng ke nk setting2 sndiri bt surface machining....?????????? belajar baru minggu lepas.. xplore sndiri je mana2 yg tak di aja tau!!!!!!!!

Thursday, November 04, 2010

bila ati mula terusik.....

Saya ngaku ati saya terusik apabila dapat msj dari awak.. Haiya.., tlg kembali kepada realiti.. so so so impossible to be happend... forget it ald ummu...

Thursday, October 28, 2010

Baru aku faham !!!!!!!!!

Baru aku faham... sebelum ni mama aku cite, setiap kali nk final exam mesti budak2 engineering menjerit kat tingkap akibat stress.... Aku cume gelak je dengar.., dulu nk sgt jadi engineer.. tyme SPM tanya abah..., 'abah, kalau amik kos engineer boleh tak?? Kak ummu nk skor subject fizik je (psal malas nk baca biology)'... then abah cakap, "kamu pompuan, jadi cikgu ke ape ke.." aku da kecewa dengr statement tu.. baru ingt nk skor fzik nk masuk UNITEN... aku diam je.., mama pun diam je.. pas kur result..., perghhh teruk habis result..., mama terkejut abah lagi terkejut.., dorg diam je tanpa kata.. aku sedih tahap tak ingt ah..., aku tunduk diam je..., pastu dapat matrik perak.. dolu2 org kata sapa dapat matrik perak dak pandai..., arghhhhhhhhhhh lupekan semua cerita2 dongeng tu.. maka ramailah dak2 manjung terutama dak SMKSM dapat situ..., suke3... tapi dapat hayat sebab tetibe bio lagi tinggi dari fizik.. nak tukar konfom abah tak bgi.. takpe.., tekad nk jadi doktor la konon.. alih2 sem 1 result masya Allah teruk nya......... down sgt tu hanya Allah yg tahu... sgt333333 down rasa malu+stress sesgt... abah masih tak kasi kuar. katanya cube dulu... ok, aku pun berusaha tuk suke bio.., last2 tyme sem 2, semua kawan2 aku terkejut... bio aku kalau tak A dapat B+ cmtu..., sape tak terkejut beb... segala soalan2 kawan aku tanya Alhamdulillah aku boleh jawab. bertambah3333 terkejut la dorg..., kimia pun aku boleh bt tambah3 math.. tu sebab aku konsentrate tyme lect n tuto.. segala macam tuto ku cube bt.. lectrr bio yg still sama dari sem 1 bangga ngn aku... suke die sebut nama aku... sama ngn lectrr kimia aku... pastu aku da mula mint sesgt ngn biology... rsa mcm da sebati..., result sem 2 kuar.. Alhamdulillah dapat bagus tapi still xdpt cover result sem 1 dolu..., bukan nk bangga cume bercerita, resultku lagi bagus dari kawan2 ku, tapi sbb result sem 1 teruk jadi tak blh cover.. pegi interview for UPSI... free di tendng... mmg xde talent jadi cikgu... kuar UPU nya keputusan... sekali.....
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
dapat kos engineering.. mechatronic engineering kt UMP... habs jauh.. abah da bising2 sebab apply UMP... kos engineering... habis habisan die tak bg... alih2 die tnya semua org pasal kos ni.. die cakap kos tah ape2 tak sesuai la ape la.. hbs tu aku diam je... abah n mama cube cari U laen... kolej laen.., dorg terdiam sebab tak amik perkembangn sekrg... dolu aku nk mintk UITM tak bg.. pastu nyesal lak.. nk gak aku jadi cikgu... alih2 mama aku cakap.. "tu la dulu anak tu nk jadi engineer tak bg.. Allah nk tunjuk tu.., pegi kok cabang bio tapi dapat gak engineering.. ada hikmah tu.." pastu abah diam je...

alih2 abah tanya, kamu nak pegi ke?? the rest is history..., heeee :P skng di sini la aku... n skng aku 1 U ngn dak yg aku suke tyme kat mtrik... sapa die... jeng3... biarlah rahsia..., hohohoho..., ermmm skng aku cube adapt kan diri ngn suasana sini n berusaha tuk suke balik subjek fizik...(tak sng oooooo) sebab apa aku bukak kisah lama???:|sebab nk bagi hilng ngntuk... nk study woo sok test Manufac pepagi ari.., ngn siapkan assgn + projek BI..., assgn programming ni memeningkan kepala saya la.... dizzy3....
hah...., cmni la pening nya aku skng... ok.. tido sejam... nk study lagi.... satu tebal buku kalpakjian.... fuhhh~~~~~~~~~~~~

Sunday, October 24, 2010

aku dan mereka..

hello3...., huhu.., ari ni aku bejaya kuar lagi. Tapi rini kuar ngn org laen lak..., iaitu... jeng3... bersama Cik Fiqa dan incik Jamil... hoho.., plan asalnya nak beli kasut jamil n cari casing for project electrical lab kami (incik jamil bukan sama group ngan ku :P). Sesudahnya siap mencari kasut incik jamil dan casingku, kitorg pegi ECM,, yeah nak tonton wayang... yea44444 hohoho bes3 da lama tak tgk wayang woooo asyik tgk kt laptop je. heeee :D, cite yg kitorg tgk cite reign of assassins bes ooooo... terbaek ah..., yg pasti seblum masuk wajib mesti harus beli popcorn, incik jamil ni mmg wajib ada bnde tu kalau boleh dua popcorn harus ada tapi kali ni die makan satu je.. musykil3... nk upload gmbr xmungkin terjadi kerana xblh amik gmbr..... enset kesayanganku rosak jadi boleh bercerita je di sini tanpa gmbr.. yg pasti bes kuar ari ni.. terima kasih kepada incik jamil dan terutama cik fiqa... ^^

Thursday, October 21, 2010

bahagia ke???

Ok..., for dis week..,

  • Assgn Cp.... DONE
  • Presentation BI.... DONE (alhamdulillah dengan mudahnya)
  • Presentation MP .... DONE (even teruk habis present)
  • Projek CP
  • Projek electrical lab
  • Projek cad/cam
tapi aku bahagia apsal?????
ada test weeeeeeee malam ni.. haiya masih boleh tgk cite hana kimi... Ya Rabbana..Apa nk jadi ni???? Macam2 g kene siapkan...

soknya schedule

  • seawal kul 7 - anta wani ke stesen bus..
  • kul 9 - projek cad/cam (pas test ni siapkan surface machining)
  • kul 11 - proceed projek electrical lab
  • kul 2 - kuar beli barang....
  • kul 7 - insyaAllah pegi masjid ada ceramah bes dari ustaz bes sok...
  • malam nya lak - projek CP....
ok sekian jadual tuk sok... luse laen cite lak...

Monday, October 18, 2010

saje nk gedikx.......

diam xdiam..., da cukup sebulan da aku berumur 20 tahun..., Ya Allah.., da 20 tahun aku hdp d muka bumi mu ini.... Kau permudahkanlah segala urusanku.., aminnnn~~~~~~~~~

sekian...........

saya patah hati.....

awak bagi saya harapan.., lepas tu awak patahkannya... saya bukan kayu yg boleh awak bt macam tu..., saya da give up.., ikut hati awak la nak buat apa pun... Hati saya xda org jaga pun... jadi saya nak jaga hati saya..., hanya DIA yg boleh jaga hati saya, dan mmg DIA yg selalu jaga hati saya..,

saya betul2 kecewa dengan awak semua..., saya baek awak semua buat saya macam ni. Saya jahat lagi la xblh byg apa yg awak semua bt dkt saya.. pegi la maen jauh2..., saya nak jaga hati saya je...

Jodoh di tangan Allah

Pada suatu hari, Saya bertanya kepada emak, "Mana satu pilihan hati, orang yang sayangkan kita atau yang kita sayang? "
Mak jawab, "dua-dua bukan.." Saya tercengang..Mak mengukir senyuman.

"Pilihan hati mak adalah yang sayangkan kita kerana Allah.." Saya menarik nafas dalam-dalam."Macam mana nak tau orang tu sayang kita kerana
apa?" Mak diam sekejap berfikir dan kemudian tersenyum.

Rasanya mak dapat menduga apa yang sedang bermain dalam hati anak perempuannya. Mana mungkin saya mampu menyorokkan rahsia hati dari mak sedangkan sekilas saya pun mak mampu membacanya.
"Yang paling tahu hanya Allah.." mak merenung dalam-dalam wajah anaknya.

"Kerana hanya Allah mampu membaca hati hambaNya.. " mak menyusun ayat-ayatnya."Dan keikhlasan kerana Allah itu akan terserlah
keberkatannya tanpa perlu sengaja ditonjolkan oleh seseorang tu.."

Saya memintas, "Tak faham.."Mak menyambung "Cinta di dalam jalan Allah.. Bertemu kerana sama-sama mencari redha Allah.." Mak
menyambung lagi,"begini, setiap insan yang bergelar manusia telah
Allah ciptakan berpasang-pasangan. Rasa ingin dikasihi antara seorang suami dan isteri suatu fitrah. Automatik boleh ada daya tarikan magnet
tu.."

Wajah saya merah, sedikit cemas jika mak dapat mengesan gelora jiwa muda ini.. Mak menyambung "Setiap manusia telah Allah tetapkan rezeki,jodoh dan maut sejak azali lagi..

Persoalannya ialah.. Siapakah jodohnya itu?" mak berhenti seketika.
Saya tunduk malu, cuba menyorokkan rasa panas di pipi.
Emak buat-buat tidak nampak.

Secret Admire
"Kakak, mak dulu masa remaja ada secret admire.. Rajin betul dia hantar surat ..Masa tu mak dah tahu yang bercinta sebelum kahwin ni tak halal..Dan masa tu mak tekad tak mahu layan sebab mak takut arwah
tokwan kena seksa dalam kubur.. Mak sedar mak anak yatim, anak orang miskin, adik beradik ramai.. Mak nak belajar sungguh-sungguh. .lama budak tu tunggu mak..Akhirnya mak bagi kata putus, mak hanya akan membalas cinta dia jika dia sah suami mak..

Dan dia memang bukan jodoh mak, maka tak pernah dia menerima balasan cinta tu." Mak merenung jauh.Saya merapatkan badan kepada emak, semakin berminat dengan kisah lama mak..

"Mak memang tak ada perasaan langsung pada dia ke?" saya menyoal sambil memandang tajam wajah mak. Emak ketawa kecil."Walaupun mungkin ada, mak tak pernah bagi peluang pada diri mak untuk mengisytiharkan perasaan tu..Mak takut pada Allah.

Mak bukan seperti rakan sebaya mak yang lain.."Mak, seperti kakak.." mak memandang saya sambil memegang pipi dan dagu saya.kemudian tangannya mengusap rambut di kepala saya.

"Mak anak ustaz ustazah.. Tapi zaman tu ustaz ustazah nya masih berkebaya pendek dan ketat. Tok wan mak kiyai. Mungkin berkat doa keturunan sebelum ni yang soleh-soleh, hati mak tertarik sangat pada
agama walaupun tiada sesiapa yang mendorong.. Bila di sekolah, mak pelajar pertama yang bertudung.. Mak membawa imej agama. Kawan-kawan dan cikgu-cikgu panggil mak dengan gelaran mak Aji.. Sebab zaman tu hujung 70an dan awal 80an tak ramai lagi yang
bertudung betul menutup auratnya..Zaman tudung nipis dan nampak jambul. Kemudian kawan-kawan mak sikit-sikit ikut bertudung.

Akhirnya kami semua dipanggil di perhimpunan. Kami dimarah guru besar kerana bertudung sedangkan ustazah kami bertudung tapi nampak jambulnya.."emak melemparkan pandangan ke lantai. "Selepas tu
ustazah jumpa kami secara persendirian. Ustazah kata dia tak mampu nak pakai seperti kami. Dia suruh kami teruskan.." sambung emak.

Ada getar di hujung suara emak. Kisah silam perjuangan emak di sekolah dahulu sikit-sikit emak ceritakan pada saya. Itulah juga salah satu
inspirasi kepada saya untuk bangkit semula setiap kali terjatuh ketika berjuang di sekolah dulu.

"Mungkin kerana personaliti mak, mak menjadi tempat rujukan kawan-kawan mak.. Jadi, bila mak nak ambil sesuatu tindakan, mak kena fikir betul-betul sama da tindakan mak tu akan menyebabkan Allah marah
atau tidak. Mak ayah berdosa tak? Dan maruah pembawa agama terjejas tak? Kalau mak membalas cinta si lelaki tadi, bermakna mak sedang
menconteng arang di muka-muka pembawa-pembawa agama. Orang akan pandang serong terhadap orang yang bertudung sedangkan kesilapan tu hanya seorang dua yang buat. Besar fitnah akan timbul apabila

orang-orang agama mengambil ringan batas syariat

duhai anak.." mak menelan air liurnya. Saya diam.

Fikiran saya sedang cuba memahami maksud mak saya.



Adakah ia suatu diskriminasi?



"Kakak.. Jatuh cinta perkara biasa. Apabila kita

jatuh cinta pada seseorang, itu tandanya ada

sesuatu keistimewaan pada seseorang tu.

Apatah lagi orang yang kita jatuh cinta tu di atas

jalan dakwah ni..Tetapi kita kena ingat.. Kita tak

akan dikahwinkan dengan seseorang atas sebab jatuh

cinta atau saling cinta mencintai.. Bercouple

mungkin.. Tetapi bukan berkahwin... Kerana kita

berkahwin dengan jodoh kita, jodoh yang Allah dah

tetapkan sejak azali.. Dan tak mustahil orang yang

kita paling benci itulah jodoh kita yang kita akan

dikahwinkan dengannya.."



Tiba-tiba air mata saya mengalir. Argh! Ego saya

kalah bila mendengar hujah emak. Emak meneruskan,



"Allah itu Maha Adil.. Dia tak pernah menzalimi

hambaNya..Sesungguh nya, yang selalu menzalimi

hambaNya ialah diri hamba tu sendiri.. Sebabnya

hamba tu degil. Dia mahukan yang bukan haknya, yang

bukan milik dia.



Mencintai seseorang tidak semestinya memilikinya.



Dalam Islam, kita dah diajar untuk saling mencintai

antara satu sama lain seperti diri sendiri.. Jadi

apabila kita mencintai saudara perempuan, kita

bebas peluk dia. Tetapi bila dengan lelaki, kita

ada batas-batasnya.



Orang kafir kata batas-batas ini suatu

diskriminasi, tetapi sebenarnya batas-batas syariat

itulah yang memelihara kehormatan seorang lelaki

dan seorang perempuan. Cuba kakak renungkan, kita

mengenali seorang insan yang amat baik, sempurna

agamanya dan rajin. Lalu kita jatuh hati padanya.

Ditakdirkan jodohnya dengan insan lain, kita pula

dengan yang lain..



Tetapi itu tidak bermakna ukhwah antara kita dan

dia terputus.. Kita dan dia sama-sama mencari redha

Allah.. Kita dan dia masih boleh sama-sama

bekerjasama untuk mencari redha Allah..

Perbezaannya, dia halal untuk isterinya sedangkan

untuk kita, dia tetap lelaki ajnabi seperti yang

awalnya." emak berhenti seketika.. Bukan luar

biasa...



Tentu kering tekak emak menerangkan kepada saya

persoalan hati ini.



"Kakak.. jadi di sini mak nak kakak faham, jatuh

cinta bukan perkara luar biasa..Dan berkahwin pun

bukan suatu jaminan untuk tak jatuh cinta pada

lelaki lain.. Kerana itulah ramai isteri yang

curang, suami yang curang..



Ada orang tukar pasangan macam tukar baju. Apa yang

penting ialah kita kena perjelaskan pada diri kita

supaya setiap kali kita jatuh cinta, jatuh cinta

itu kerana kita jatuh cinta kepada Pencipta dia.

Kita bagi tau pada diri kita berulang kali yang

kita mencintai Allah, kerana itu kita mencintai si

dia. Letakkan Allah sebagai sempadan hati kita,

segala perkara yang kita cintai dan sayangi

termasuk mak abah adalah kerana mencintai Allah..

Dan apabila kita membenci seseorang atau sesuatu,

beri tahu pada diri sendiri berulangkali yang kita

benci sekian-sekian hal kerana Allah semata-mata."



"Kakak.. Hati kita ni walaupun dalam dada kita

sendiri, ia tetap bukan milik kita. Kita tak mampu

untuk mengawalnya. . Hanya Allah yang boleh

memegangnya. . Sebab tu kita kena dekatkan diri

dengan Allah.. Sebab kita nak dia pegang kukuh-

kukuh hati kita. Bila dia pelihara dan masuk dalam

hati kita, itulah nikmat lazatnnya bercinta. Masa

tu biarpun satu dunia menyakiti kita, kita tak rasa

sakit sebab kita asyik dengan nikmat bercinta

dengan Allah..Bercinta dengan Allah sangat berbeza

dari bercinta dengan manusia. Kerana tentulah

pegalaman bercinta dengan lelaki kaya,rupawan,

sempurna dan bijaksana tak sama rasanya bercinta

dengan lelaki miskin, hodoh,cacat dan dungu..

Betapa nikmatnya cinta Allah, hanya mereka yang

pernah merasai sahaja yang mampu mengerti. "



Redha



"Kakak.. Walau siapapun jodoh yang Allah hantarkan

untuk kakak, terimalah dengan hati yang redha.. Tak

mustahil dia adalah orang yang kita benci. Kalau

yang kakak sayang, tak jadi hal lah.. Tapi kalau

dapat yang kakak tak nak, lantaran kelemahan yang

ada pada dia, ingatlah bahawa dalam diri setiap

insan telah Allah ciptakan dengan kelebihan masing

-masing. Dan mungkin kakak ada kekuatan yang dapat

mengubah si lelaki tadi supaya hidup dia bermakna

dan mungkin kakak sahaja yang mampu mencungkil

kelebihan yang ada pada dia.. Mungkin juga si

lelaki ini ada sesuatu kelebihan yang kakak sangat-sangat perlukan yang satu dunia tak mampu bagi pada kakak..

Alangkah bertuahnya kakak kalau kakak mengerti setiap pemberian Allah dan belajar untuk bersyukur.. "

Sekali lagi berjuraian air mata saya turun. Terasa lemah lutut hendak berdiri. Emak menarik tubuh saya dan memeluk erat. Pelukan emak sangat-sangat kuat.

"Emak dah didik anak emak dari belum lahir untuk mencintai Allah.. Sekarang emak serahkan anak emak yang mak sayang sangat ni pada Allah untuk Dia pelihara.."

Emak mengakhiri kata-katanya dengan suara sebak dan
air mata yang mengalir ke bahu saya....

Sunday, October 10, 2010

again3 n again....

No fon aku bukan tuk di jual tepi jalan.. nak gurau pun agak2 la.. ade ke aku bt cmtu kt korg??? xde kan.... kalau ye pun aku gtau awl2 kan... xpun aku ngaku kan..... bagi naek hangin je ...... hilng mood study.... penat.... OFF!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Saturday, October 09, 2010

sayang itu ada bila rindu menyapa.....

Betul kata cik anis.., mana mungkin rindu tu ada kalau xde rasa sayang... Memang betul kata cik anis tu......, walau mcm mana sekalipun aku menidakkan rasa sayang tu, rupe2nya ia ada jauhhhhhhhhhhh dalam hati ni. Tak terkata dan tak terucap.., tersimpan elok dalam ati ni.... sampaikan rasa rindu tu terubat, suatu rasa yg sukar digambarkan dengan kata2, hanya dengan mendengar je, segala rindu yg selama ni terbuku dan tersimpan rapi terluah, terkeluar....

Benarla bila org kata, bila dtgnya rindu, mesti ada sayang dalam hati.... dan cik anis xnk saya terluka teruk lagi, saya amat terharu dengn sikap perihatin cik anis..., tapi cik anis.. sebenrnya jauhhhhhh di lubuk ati ni.. sayang tu masih ada untuk incik _____...... mcm mana saya nk menidakkannya....???? jauhkan la dia dari aku....... aku nak jauhhhhhhhhhhhhhhhh dari dia.... tolonglah cik hati..., buanglah rasa itu jauh3..... tlglah......

Tuesday, October 05, 2010

Engineer-to-be

Hah..., sapa kata nak jadi engineer tu senang??? Habaq mai sikit..., sikit punya susah erk... Banyak benda kene fikir,banyak benda kene developed... banyak research kene buat... Yang penting...., kene pandai MATHEMATIC!!!!!!!!!!!Hah..., kira punya la banyak.. tak masuk g ah yg laen2... Tapi ini jalan yg ku pilih. sooo...., fighting!!!!!!!!!!!! Ape2 pun..., mana ada benda yg senang dalam dunia ni.. kan?????

InsyaAllah..., pada 2013, maka dengan itu..., terhasillah engineer mekatronik first batch dari UMP.... InsyaAllah.., sume akan menjadi engineer yg diperlukan di malaysia mahupun luar negara... Soo...., lagi dua tahun satu sem g.... kui3....., FIGHTING!!!!!!!!!!!!!!

Friday, October 01, 2010

Janji ALLAH itu benar...

Benarlah janji Allah itu.., hidup ini takkan semudah yang kita sangkakan... Sakit itu ada, sedih itu ada, perit itu ada, tangis itu ada.... Aku tak harapkan simpati dari orang lain. Yang aku inginkan persahabatan yang kekal selamanya. Adanya mereka di sisi aku, aku rasa tenang.. Pengorbanan yang mama dan abahku bgi tidak ternilai.. Apa je yg aku mampu bagi?? Tiada..., kalau itulah sahaja yang mampu aku beri... baek aku pegi ke suatu tempat dan terjun dari situ., tiada apa. Hanya berita sedih dan memarahkan saja...

Sesungguhnya Allah tahu apa yg Dia lakukan dan apa yg terbaek buat hamba2Nya..., aku percaya itu. Setiap kesulitan akan ada kesenangan. Jangan pernah tunjuk kemarahan dan kesedihan.., bagai menambah api yg sedang membara... Aku bukan seseorang yg baek sgt mahupun seseorg yg sgt pemaaf... Cuma aku seorang yg tak suke bergaduh dan mrhkan org..., sebab aku tak suke org bt mcm tu kpd aku... Itu adalah aku....

Thursday, September 23, 2010

Kesedihan........... :(

Xtau nak luahkan kat sapa... Laptop rosak.., ngan keje banyk berlmbk.. Ngn ada meeting kt bangi... kalau tau xnak aku terima.. pegi sorg2 lak tu da tu ada test lak tu tyme tu... tlglah... consider sikit... LI tu leh pegi laen kali tapi test ni bukan senang nk postpone.. Tapi ada aku kisah dia baca???? Dari aku kutuk belakang.. kan3??? uhhh..., lagi beberapa minggu untuk aku habis berkhidmat sebagai sekretariat... hah..., sape ada beran nak try jadi MT SMACH???? bertanding ah next sem..., ingt sng ke jasi MT SMACH????? cube sikit.... tgkkkkkkkkkkkk

Sunday, September 19, 2010

Happy Besday...


Ok..., saya tak harap ada org wish besday... coz saya sendiri tak bape ingt besday org laen.. Hapi besday to myself... da cukup 20 tahun ☺ da matang da. Kene fikir secara matang.., tak boleh depends kt org sgt da. Semua kene buat sendiri, jgn harapkan sgt pertolongan dari org laen... kdg2 mintk tlg kt org ni pun susah gak. Kdg22 dorg tak faham, kdg2 dorg ingt kita sng je kene kutuk ke ape ke sesuke ati je nk kata apa pun. pdhl dalam hati hanya Allah saje yg tau. Ok besday saya bukan ari ni tapi semalam.. 19.9.1990.. My besday....., mmg parents saya terlupe sehingga tgk tiket bus... eh..., betul ke ari ni 19.9??? adui..., mama........ boleh lupe tarikh ke?? xpe3.., asalkan abah bagi extra money to me... kui3.... ok2 bdw thankz a lot to Mia, wish awal kot tepat2 12 malam... siap kol aku g tu kul 12 tgh hari..., to suhaila...., lagi terharu... kol dari canada kot... isk3... touching2... xpe hg balik t kita jumpa na... 26.12 t... Amir Hanis, tak sangka masih ingt besday aku... Da hampir 8 tahun tapi masih ingt... thankz a lot.. for those who wish to me... Anis, siew Mie, Nadz, fiqa... n sume2 la... ♥♥♥ korg sesgt...

Thursday, September 09, 2010

Raya3.........


Esok hari raya... Jadi selamat hari raya... maaf zahir dan batin andai ada tersalah bahasa, terkasar bahasa... terbuat hati terasa terguris... tersakitkan hati ke ape ke... sume3 la... maaf dari hati yg ikhlas...


Wednesday, September 08, 2010

T__ABAHKU__T



Terasa abahku makin hari makin loya buruk gak... (depends mood die kalau tak stress keje la)..
Ada satu pagi tu... Dia nak pegi keje..., aku mmg suka duk lepak bilik parents aku.., sejuk n luas dari bilik sndiri...

Udahnya aku nak mintak belikan handbag.. alih2 dia boleh buat muka sengih seribu makna.. Aku da pelik.. akak aku lagi la pelik... rupenya2 aku terperasan dia ada masukkan something dalam kocek dia.. Henset baru dia... Patut la enset lama bagi kat mak.. even mak xmau... T__T apa la abah ni...

Amacam??? Ada style tak? Tak maen ah beli kat kedai... Beli on9 kot dari luar negara..... Habis advanced abah aku.... T_________T

Saturday, September 04, 2010

No Title T_T

Errmm.., Alhamdulillah da sampai manjung dengan selamat. Tapi ada satu peristiwa yg tak boleh di ceritakan.. masih rasa bersalah... T___T

Hah yg pastinya petang semalam aku pegi bazar... As i arrived d manjung, mmg da niat nak pegi bazar. Bes pegi ngan adik2... Balik je umah tgh bes2 drive... Tetibe nampak la seseorang kat depan gate umah jiran.. Tgk punya tgk mcm kenal... Ermmmm rupe2nya abang 3 thn lepas.. Aku ke temu semula dengan abang tu.. 3 tahun da beb., banyak yg da berubah.. Hati aku girang tak terkata.. Apsal erk?? Arghh..., tapi semua tu kejap je.. Tah apa2 aku ni.. boleh syok lak kat org tu..
Eh, tapi abang tu tak kawen lagi.. :) .... abang tunggu saya habis belajar ke??? heeeee :d...

Errmmmm.., nothing much to say.. B4 blik sini ritu ada hang out ngan kawan + rummate... Bes3... dalam masa tak sampai 3 min.. Rummate da ngam ngan kawan2ku.. Dorg kata kawan2ku tu sempoi + cool... Huhuhu.. gambar takleh upload coz tak sempt amik kt kawan... Apa2 pun..., ramadhan + raya kali ini lebih bermakna.. ada sesuatu yg aku hilang dulu kembaliku temuinya... Alhamdulillah... Aku bersyukur dengan apa yg aku perolehi tu kembali...

Friday, September 03, 2010

MARAH !!!!!!!!!!!!!

Sabar jela aku... da la die yg msj dulu.. pastu baek nya cakap 'sori2 ada keje, k la nk g solat jap.. daa'.... aku baru tanya satu soalan... 'baju raya warna apa?'...

ingt saya suka awak ke???? Xde maknanya.. Xde hatinya ngan kamu.. Kita da macam KAWAN LAMA.. uhhh ndak suka kau org mcm tu.. laen kali kamu msj ndak mau aku layan sudah.. PERASAN kata aku suke kamu ka??? ndak kannya la.........................

Wednesday, September 01, 2010

pagi yg indah.....

Ohh... indahnya pagi ni.. Da pukul 4.55 pagi.. Aku masih tak boleh tido... Penyakit berjaga malam aku ni... Aduh.. apakah salahku?? haiya..., sok xda kelas... EN. Ali ni maen2 lak.. haish... kene tunggu sehari lagi baru boleh balik.. Baruku sedar.., kalau sem lepas dak laki selalu je balik umah lmbt for raya... tapi kali ni dorg yg paling xcited + balik cepat untuk beraya di kg masing2.. oi2.., apakah semua ini?? Jawab sikit...

Hah.., kenapalah kelas xde sok ( padahal hapi tahap gaban xde kelas ni) nak siapkan satu2 assgn untuk cuti ni... Assgn CP... hahahahhaha... kakakakka..., satu je assgn ku... kuikuikui

Tuesday, August 31, 2010

Mampukah aku??

Uhh..., mampukah aku?? Ohh.., forging... ohhh rolling... sungguhku xmampu da weeee....
Haiya.., walaupun open book test tapi aku tak rasa nk bape blh jawab... Ya Allah permudahkanlah segala urusanku.... Amin...

Huish3..., sok tetibe ada lak kelas cadcam.. Haiya, En. Ali.... Yg laen da xde kelas ma... Apa macam ni.. haiya, dush3..... Ok study3..., testku malam ni kul 8.30.. Hah aku mau duk tepi sekali... xmau duk tgh3...,

Cik Ika.., Cik zalika and Cik Nisa... kita g awal erk.... Hah..., apakah semua ini?? Aku ingt sikit2 je pasal forging.., Die forging.., open n close... rolling... tu InsyaAllah... Amin3....,

Studyku......

Waaahhhh..., xhbs g study Manufac... mata da kuyu..., Nak stay up blh je tpi cian lak dak bilik ni tak leh kalo tak tutup lampu... wooo padan muka tak study awal2...
Hah...., balik umah ni mau angkut buku MP yg tebal ni,, da macam buku bio aku tgk.. Huhuhu..., study3..., satu paper je, mau skor4....

Manufacturing Processes ♥♥♥

Esok malamku ada test... D only test ever.., MANUFACTURING PROCESSES.... Ohh.., aku student engineering rupenya... ingtkan aku dak bio lagi.... T_T

Oh.., engineering... bersedialah. Aku akan berusaha ke arahmu.... Itulah duniaku kini... Marilah bersama2 berusaha menjadi engineer yg berjaya.. InsyaAllah...

Ohhh berbalik semula... ada TEST sok malam... serius.. belum hbs study.. Marilah study bersama2...

Monday, August 30, 2010

Tolonglah mata...


Wahai mata..., janganlah tido. Aku masih ada 7 topik mau baca ni... Tolonglah mata.., aku mau skor sem ni... Wahai mata.., setan tiada di bulan2 pose ni... Tolonglah mata, bukalah mata.. Duhai mataku...

study vs tido....

Ohh..., kalau kat matrik dulu. Aku selalu stay up. Kadang2 aku study, kadang2 aku juz duk tgk muvi.... Kat matrik dulu ada lampu kt meja study and dorg tak kisah kalau bukak lampu coz da terbese. Kat UMP xde lampu kat meja study and dat's the fact k... haish.., nak study agak susah... In d same tyme, kene respect dak bilik aku. Dorg takleh tido kalau lampu terbukak. Oh.., bagaimanakah itu?? Aku da terbese, tyme malam2 until pagi tu la tyme aku rasa aku study masuk kepala la gak.. tak pun pepagi hari.. masuk tghhari n petang aku hanya boleh buat assgn n laen2.. Ohh.., bagaimana harusku buat??

Ohh..., kalau macam ni kene lari ke library gak la... Siapa nak temankan?? Siapakah yang sudi temankan?? Angkat tangan... Xde org pun... :(

Waaahh...., mau study malam ni sbnrnya.. xpe2 bangun sahur t.. Study sampai tgh hari. pastu..., kuikuikui... Mau tido.. kakkkaka... luse da test weeeee..... mau skor sem ni.. Ya Allah permudahkanlah urusanku, janganlah Kau sukarkannya... Amin...~~

Wednesday, August 25, 2010

Isi Hati... lalalalala~~~


Hah, bila tgk blog org. Ada yang luahkan perasaan sampai tersentuh aku baca,, isk3.... sedih2... :(
Ni aku lak nak bercerita... Al-kisahnya,

kalau beberapa bulan yang lalu, dorg bertanya dekat aku, 'awak masih sayangkan dia?' Jawapan aku, 'ya, saya masih sayangkan dia'. Tapi kalau soalan yang sama di tujukan, jawapan aku 'saya xdapat bg jawapan, sebab hati saya sudah tawar untuk semua tu. Sayang saya hanya untuk mereka yang layak sahaja'.

Kenapa jawapan tu? Sebab aku konfius dan tak tau. Apa yang aku inginkan sebenarnya. Selalu je dorg bercakap pasal topik ni. Dan setiap kali tu la aku bertanya hati aku. Jawapannya, tiada sesiapa. Rasa bahagia yang aku rasa ni kerana bahagia aku dengan hidupku sekarang. Aku dengan familyku, hubunganku dengan AL
LAH dan kawan2ku.

Seandainya soalan ini ditujukan 'awak percaya akan cinta seorang lelaki kepada seorang wanita?'
jawapan aku 'Tidak, saya tak percaya. Kerana hati saya sukar untuk percaya semua tu. taktau kenapa. Tolong jangan ajukan soalan tu kepada saya lagi. Boleh?'

Bagi aku cinta sesuatu yang indah. Aku masih tak merasakan nya, so what???? (my trade mark, sampai member2ku da lali...) haish.., kadang2 aku tgk kawan2 aku. Macam hapi je, tapi kadang2 aku fikir gak. Betul ke dia untuk kita.., boleh ke dia terima kita seadanya??? Apa die nak sbnrnya?? Setia ke dia?? Kadang2 manusia ni sukar nak jangka...

Inilah akibatnya apabila terlampau ingin menghayati journal Metal-forming(foil forming) untuk di ringkaskan... Kelabu mata oooo baca... haiya.., siap gak akhirnya... heeee..., satu g tak siap.. ringkasan topik 22... machining3...., ohh machining..

errmmm sambung balik.. Hati ni masih belum jumpa yang sesuai.. Bersabarlah hati.., akan complete jugak puzzle hati ni nanti...


Sunday, August 22, 2010

overnite

Hah.., ni teman nak cite ni... Hah, tyme malam **** ari **** tu aku overnite ngan kekwan aku.. Demi langkah2 keselamatan, aku tak boleh nak tunjukkan gmbr2 dorg.. Tapi memang bes.... Bes2...., mula2 berbuka puasa di dalam keta je, minum air je kot.. hahhaha pastu pegi masjid di Kuantan n solat maghrib dulu. Kat situ terjumpa la plak ramai orang kat situ, dak2 UMP + dak usrah ku.. Pastu aku pegi lak ke Tanjung Lumpur..., nyum3.... makan tyme.. kire2 hbs makan da pukul 9 mcm tu la. Pastu kitorg sambung ke ECM.., wayang tyme..., tgk midnite nya mmg bes... citenya hbs seram kot... ehh bukan seram tapi menggelikan... cite 'ROPE MAN'.... perrghhhh..., da beli tiket wayang jalan2 kat ECM da hbs jalan2 sampai tutup kedai2 kt situ pegi ke Teluk Cempedak lak. Solat2 kat situ pastu dorg makan2 McD.. dalam kire2 pukul 12 lebih PAGI hah baru la bertolak kembali ke ECM..
Al-kisahnya.., aku tak boleh ehhh kirenya aku FOBIA nak drive keta naek ke ECM gune flyover.. sooo suh la kawanku yg bawak tyme tu.. wakkakakakka..., habis tgk wayang da kul 2 lebih PAGI..
pastu g beli nasi lemak kt odw g TC.. SEDAPPP nasi tu.. hahahahha da hbs beli nasi tu pegi TC coz nk celebrate besday kwnku yg sorg tu... hbs ah tyme tu bising....
sampai pukul 4 lbh PAGI kitorg g lepak kt KFC... xmau cite pasl KFC TC sakit hati... kirenya balik ke UMP semula da pukul 5 lebih..

aku bawak speed tak sampai 80 lagi keta belakng da kol suh slowkan kereta.. aku pun men'slow'kan kereta sehingga speed 60 lebih je.....,

dorg dengan setia stay di belakang aku je.. kakkakakka.. Alhamdulillah selmt sampai semula ke UMP pada pukul 5 lbh nk dekat kul 6.. pas solat aku tido ah apa lagi...

ZZZzzzzz..... bes sesgt... THUMBS UP!!!!!!!!!!

Friday, August 13, 2010

kurma kurma.... :(

SEDIH!!!!!!!!! kurma ku di masuki semut.. hanya sedikit je yg tinggal... SEDIH!!!!!!! :(
mcm mana nak bt... MA........... tlg MA............... hukhukhuk...

hah nk di jadikan cerita... semalam pegi buka di luar bersama NISA, IKA, and SHUKRAN... da lama ni tak pegi kuar ngan dorg... kakakaka.. pastu jelajah satu ECM habis tu pegi TC lak.. si SHUKRAN mengidam nak GCB.... hah, yg sorg tu tah bape bulan ni?? hah, diam2 SHUK... heeee =P

pastu sesi luahan perasaan bersama mereka... Saat bes... thumbs up..., bila nak kuar lagi ni???? kuar shopping lak... BILA????????????

Thursday, August 05, 2010

free is free....


Hah.., aku yang bahagia ++.... Boleh rasa tak bahagianya aku?? Biarlah dorng nk ckp apa2 pun... aku bhagia menjadi diri aku sndiri.. jgn terkejut lak bila tau sape aku yg sebnrnya.. ape aku merepek ni??? aku pun taktau.. xde mnde yg berlaku untuk ari ni n semlm. everything is normal.. so what?? ermm....,

Monday, August 02, 2010

Alkisah.....

Pagi yang indah ni.. Memang indah betullah. Damai je hati ni... tenang je rasa. Errmmm.., nak cerita ttng apa jadi, mmg agak bosan la xde kelas ari jumaat n satu bonus gak la xde kelas ari tu coz kalau cuti ape2 ke ari khamis malam da boleh cau...... balik.. tapi yg xbesnya, aku suke ah cuti lelama, aku makin BERISI takleh jadi ah cmni. aduyai.., come on.. xkn xde ape2 aktiviti??? Kebosanan ni. XKan smach diam je... Uhhh..., nk bt ape? Jenuh nak fikir lak. Tadi kelas xde bnde yg berlaku xcept ape da dorg ni... ingt lawak ke cakap aku 'cantik' tanpa cermin mata. PERLI KE????????!!!!!!!!!! HAMPEH...... ingt aku sesuke ke pakai lens?? Tu pun pasal nk pakai tudung hitam tu yg susah nk bentuk kalau pakai cermin mata.. So.., pakai jela lens...

Udahnya ada lak yg tanya, lens tu colourless o warna coklat??? Aku yg tak dgr bedal la ckp kaler coklat, ade lak member aku nyampuk.. 'eh mana ada. Mata die mmg coklat.'
Bukan nak bangga diri, tapi bersyukur kurniaan Allah... Alhamdulillah..., hah kaler coklat tu mmg dari gen mama n abah aku. So xpelakan... Errmmm..., dorg mcm perli lak aku dgr.. Ikut hati nak je aku pakai lens warna BIRU.. hah mcm anak mat salleh sikit... amacam....??? kuikuikui.....

Saturday, July 31, 2010

Janji Kekasih....

cite tu betul2 mengayat hati ah... bes... thumbs up untuk pengarahnya... mmg berkesan dan memberi maksud yang medalam buat mereka yang menonton cerita tu. Tapi aku macam pernah baca cerpen tentang cerita tu. Nanti Karina akan mati dan die akan mendermakan something buat Shah.. kalau mengikut cerita cerpen tu la. Then Shah mencari Karina tapi tak berjumpa dan die dengan kwn si karina tu. lebih kurang cmtu la.. Mmg bes cerita tu. ada unsur2 islamik sedikit. double3333 thumbs up.. mmg menginsafkan.

cerita tu berkisarkan ttg seseorg yg kurg pengetahuan agama, hanyut dalam dunianya sendiri. Lakonan Almy Nadia mmg mantap gak. Dengan caranya tu, pergghhhh sakit hati kot melihatnya. Mmg padanlah ngan laki tu, sama2 mulut jht. Org nk berubah bukannya nak bagi semngt n kata2 peransang tapi lagi nk bt org tu rasa die tak berguna lngsung even nk berubah jadi baek... Ape punya org daaa......

apa2 pun mmg mantap cerita ni.... bes3333 sesgt.....

Friday, July 30, 2010

lonely bear....




lonely ke bear ni??? errmmm.., yela kot.. ala tapi semua dulu... ni nak jawab pertanyaan saudara Nan.... saya tak lonely lagi da... saya ada org2 yg saya syg kat sekeliling saya... parents saya, family saya.., kwn2 saya..., pling penting Allah sentiasa dalam hati saya.. mana mungkin saya lonely lagi da... gmbr bear ni nmpk cute sgt.. (even tak tau apa mksud perkataan tepi bear tu)... bear tu cute pe.., xpe... lmbt laun t bear tu ada gak partnernya... n dat tyme..., complete da puzzle yg selama ni hilang... so bear tu tak lonely lagi da....
^^

Sunday, July 25, 2010

Hilangnya Cintamu vs Tak Pernah

Bila cinta kini.
Tak lagi bermakna
Yang ku rasa kini
Hanyalah nestapa
Ditinggalkan cinta masa lalu

Dulu kau tawarkan
Manisnya janjimu
Yang ku sambut itu
Dengan segenap hatiku
Bila engkau pergi
Tinggalkanku

Hilangnya cintamu
Menusuk hatiku
Ternyata memilih
Cinta yang fana

Perginya dirimu
merobek jantungku
Hingga ku terjatuh
Dalam harapan

Hilangnya cintamu
Menusuk hatiku
Hingga ku terjatuh
Dalam harapan
Uuu...
Dalam harapan


VS

Aku asyik menunggu
Masih lagi merindui dirimu
Adakah kau sedari
Cintaku masih milikmu
Kau bagai tak kisah kebenaran ini

(korus)
Kau tak pernah berubah
Kau tak pernah mengalah
Kau tak pernah percaya
Dengan cinta yang ada
Aku pernah berkata
Aku pernah bersuara
Tentang arah cinta kita
Namun kau biarku hampa

Sering kau menghindari
Sering berdusta dengan alasanmu
Tiada kata terlafaz
Di saat pemergianku
Kau bagai tak kisah perpisahan ini

(ulang korus)

Terpaksa ku merelakan
Tak mahu ku mengharapkan
Kau akan datang kembali ke pangkuanku

(ulang korus)

Saturday, July 24, 2010

Apa semua ni???

Ade lagi ke rasa tu untuk kau??? Asal masih sakit lagi?? sapa kau dalam hati aku?? Boleh tak pergi jauhhhhhhh dari aku....??? Cukup3..., sakit. Tak tergambar rasanya. Andai aku boleh undur masa aku, i will choose not to know you.....

Ni lagi la..., kejeku memanjang dari pagi till mlm. Yang peliknya sebaik je dak bilik aku suh bangun gak solat isya' pastu terus hilang ngantuk... Ish.., da tu aku nk buat pe je ni.. haila3...., errmmm rasa macam nak ubah je blog aku ni... Baguih gak tu kan??

siang hariku bagaikan malam,
pelangi pun berwarnakan kelam..,
inikah yg di namakan _____ ____..,
aku tak nak lalui semua ini...

DAMN!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! I HATE MYSELF!!!!!!!!

Tuesday, July 20, 2010

aku xnk ingt.....!!!!

aku rasa sakit bila teringt tyme aku sek ren dulu... aku cemburu bila aku tgk kwn2 sek ren aku masih contact sesama sndiri... aku jadi jeles.. dorg jdi rapat coz masih berada di sana n masih sek men yg sama... aku suke sgt masa sek ren dulu.. dlm masa yg sama aku jadi jeles....

life aku masa sek ren dulu xmcm dak2 laen... aku hapi kenal ngn dorg.. dorg d bes n sempoi frenz... tpi bile teringtkan masa sek ren.. aku teringt peristiwa yg menyakitkan aku... tyme aku masuk keluar hospital..., sesuatu yg mmg xnk di ingtkn da... blh tak aku xnl ingt... ia menyakitkan.. sgt3 menyakitkan hati ini... aku xnk ingt apa jadi waktu aku kecik dulu... bukan pasal kwn2 aku.. tpi kerna aku sndiri.. sesuatu yg aku kena lalui hampit 5 thn sblm tau apa puncanya... sgt555555555555555555 menyakitkan... di uji sebegitu sekali.... subhanAllah....

Monday, July 12, 2010

sakit hati....

apa kes nk bt cmni???? tetibe je.., sekat hbs semua. Hbs tu kitorg ni apa?? tunggul kayu ke apa?? Damn la cmni, tak suke ah org bt cmni. Dat's totally not lik mahasiswa la.. apa punya org da... ada fikir perasaan org??? hampeh xda....

Sunday, July 11, 2010

ump sudah aku....

aku da sampai ump tgh hari tdi... hah, da hbs kemas brg aku pg mkn kt luar ngn family aku. pas kemas2 brg aku sembng2 ngn dak bilik aku. ptg tu aku pg serng bilik kwn aku kt C8 so kene pakai perfect takleh maen pakai je baju kene cross cafe dulu.. hah lepak kat sana sampai kul 8 lbh pastu g bilik kwn kt C14. kakakka makan kpok lekor ganu kt situ.. terbaekkkkkkk punya... hahha

bese la da jmpe tu bersembng pasal gosip2.. errmm sian kwn aku di tipu pakwe die da lama da.. haila apa ni macam ma???? xpe2..., hidup masing pnjng... so start new sem, come on ummu.. moga berjaya dengan cemerlang, insyaAllah... amin~~~~

Friday, July 09, 2010

junior mekatronik...

ohh..., rupenya2 junior ku cume 10 org dari malaysia.. lagi 29 dari luar negara..., first batch for twinning programme ngan U dari jerman... hah..., jgn nk berlgk lak wakai junior2ku.. apa2 pun korg still bwh kitorg bezanya korg dpt msk trus ada join ngn U dari jerman.. kitorg masuk cpt xde apa2, tpi xpe.., much better coz ktorg hbs awal... kakkaka even korg dpt degree dari 2 U yg berbeza.., xpe2... hahhahha nk buli ke tak dorg erk..?? kalau ada students international ni, aku da la BI teruk semcm.. uhhh.... fikir333......

apa2 pun welcome3.., whai junior ku sekalian... ^_^

Tuesday, June 29, 2010

sori..., wrong number...

ada ke patut, bg alasan yg tak munasabah??
'saya nak knl dgn awak, ikhlas'
'tah, no awak da ada dlm fon saya'
'awak nak gmbr blh?'

eee...... tlg la bg alasan laen lak. da selalu dgr la.. MENYAMPAH aku dgn org mcm ni. tu bkn ikhlas namanya. ingt brg mrh ke sng2 je cmtu, tlg ckt erk... cara aku, nak knl dtg umah jmpa parents aku. biar ah org kata aku demand ke apa ke.. yg pnting aku xsuke jns kol2 dpt no org. dat's totally not me.... kalau aku kacau org pun, org tu knl aku, aku knl org tu. bezanya aku gune no laen je. nak kene ketuk org2 yg tak reti bahasa melayu ni.. kwn2 laki aku sumenya dak2 kelas aku, kwn sek men, sek ren, kwn tusyen, kosmate U aku, senior2 aku, kwn matrik, teammate chess aku n dak2 kakom n masum je... tu pun xknl semua sgt.. knl cmtu je..,

bkn jns aku la nak knl rpt ngn mana2 laki.., rpt skdr kwn n skdr hubungan mcm abng n adik je... ni satu hal la org yg suke kol2 dpt no org.. bg alasan xmunasabah. XSUKE LA...... nak knl bt cara nak knl. bukan demand tpi da aku xsuke nk bt cmne... sbb aku jns xbape nak percaya kata2 org sgt... hah.., pernah kene sekali, xde kali kedua da... sori la bt laki yg pnh tipu aku tu erk.., mcm2 die sembur kt aku.., bnyk bnde bt aku teramat terkilan.. haish... napa emo ari ni??? aku xnk jadi lembut sgt, org sng2 je pijak. sng2 je kata belakang, sng2 je nak sakitkan hati, dorg gmbira sdgkan aku sakit hati je.. uhhhh~~~

Wednesday, June 23, 2010

Dalam kenangan.. if i can...,

kenangan yg tak mungkin luput dan tak mungkin berulang kembali kerana kesilapan yg tak mungkin di maafkan.... dlm hati.., aku doakan korg bahagia sehingga ke akhirnya...






gadis melayu....

aku rasa da mcm gds melayu da... pakai baju da ada gaya da.. hah..., pasni blh la da. satu hal lagi.., ada ka patut kata aku rahsiakan siapa kekasih hati aku.., pdhl mana ada, mls la nak amik port psl berkasih ni. walaupun family aku alhamdulillah bahagia je.., tpi tah napa aku xpercaya kata2 laki ni.. macam ular pun ada gak. sori la bt kwn2 lakiku..., kepercayaan tu kurg sikit.. taktau napa.., huhuhu.., mana tau suatu hari t terbuka pintu hati aku tuk trma sesiapa ke.. siapa tahu.. hanya DIA yg tahu ....

Tuesday, June 22, 2010

ikut hati binasa...

tak fhm betul manusia ni.. aku ada baca satu artikel ni, jaga bahasa dan kelakuan. jgn bgi org sakit hati, aku tau aku pun tak perfect tpi aku msh tau apa ptt aku bt. aku berusaha tpi manusia selalu je bt silap. org plg kuat org yg blh thn amarahnya. Aku cube jugak thn marh... kdg2, ia mcm gunung berapi yg meletus. puffff....., meletup. Setahun banyak mengajar aku, aku dulu bukan mcam mana yg dorg kenal.. aku dulu d kategorikan sebagai org lemah lembut, sopan santun, pendiam tapi grng... skng xda... Blh je aku buat mcm tu. tpi aku yg xnk.. xnk kene pijak dgn org xnk kene lanyak dgn org.. tpi bila fikir2 balik, lebh baek aku jdi mcm dulu.. org hormat pendirian aku, cara aku....

Aku xnk ikut hati da.. Kata hati ni kdg2 tak btl. Wahai cik hati, hati ni kdg2 blh bwk binasa bt kita. Cik Hati...., kamu da xda rasa untuk dia.., hanya ada rasa untuk DIA dan ahli keluargamu terutama parentsmu... Sedar wahai cik hati.., ia akan dtg apabila ia sudah bersedia untuk menerima.. Berubah la kembali mcm dulu.., cik hati akan tenang setenangnya.. dengan izin-Nya jua...

Saturday, June 19, 2010

yakinku kan menjemputmu....

haiya...., knp dgn aku?? apa punya rasa la ni. Tinggalkan la rasa tu, kembali kepada asal. haila..., haila..., apa semua ni?? ada ke rasa macam tu?? wujud ke??? haish.., apa aku lalut ni??

Thursday, June 10, 2010

ohh... kaulah cintaku...


ari ni aku bukak surt khabar,, baca punya baca aku tertarik sudah dgn kereta berjenama peugeot 3008... perghh...., sgt menarik hati aku... sgt3 menarik.....

oh cuti....

cuti cuti.... mmg bes kalau cuti... tapi.., cuti aku uhh.... nak bt pe ye lagi tyme cuti ni???? errmm..., nak hiaskan lagi blog aku ni..., tapi memndgkn masa nak hmpir kul 5 sudah... laa baru ku persn.. tu la sibuk sgt mncari background untuk blog aku yg satu ni... errrghhh kene out dulu... amik adik tusyen... tata....

Monday, June 07, 2010

darah oh darah.....

Errmm..., rasanya da berapa kali aku check.., tekanan darah aku rendah je... Ke tempat check tu rosak...???? Errmm.., kali keduanya aku rasa mcm nak pitam.., dunia berputar2.. first tyme, tyme aku sek rendah dulu... Darah rendah sgt tyme tu., mmg tgh tak sht.. asal erk??? adui..., jgnla sakit duhai diri.., cian kat mama and abah. Cukup2 la dulu susahkan dorg.., nak sakit pun biarlah kamu da keje t.., sakit tanggung sorg2... oh badan... eh silap.., oh darah.., jgnlah rendah sgt.. oh drh...

Saturday, June 05, 2010

oh nokia X6...



aku da tertarik ngan nokia X6... pergh... aku nak enset tu tapi mahal sgt sih.. kan bes dapat enset tu.., enset aku nokia X3 je... :( errmmm kumpul duet sendiri la beli enset X6 lak... kakakkakkakakka

Wednesday, June 02, 2010

hati oh hati.....

asal la hati ni keras sgt???knp hati??? apakah mslh anda?? ohh..., bdw, smlm hntr parents g airport... Alhamdulillah da sampai sana.., moga dipermudahkan segala urusan.. tapi aku smpt usha mamat kt sana... hahahahahaha... ada yg ensem2 gak.. Adui, hati hati..,kau akui semua tu tapi xmau akui yg satu tu..Knp hati?? keras sgt nak terima org laen ni...?? Sikit pun sukar hati ni.. tapi bila da lembt sgt hati ni laen lak cite nya.. asyik tersntuh, nangis la asyik terasa la...

hati.., bila lagi ni?? knp xmau bukak2 lagi ni?? pyh sgt ke nak sygkan org?? hati hati... oh hati.., apa je yg kau rasa pada pertama kali terdetik pasti akan sakitkan hati ni balik... knp hati?? nak kene cari penawar hati ni... ohhh hati...

Sunday, May 30, 2010

MASUM 2010.....

berakhirlah MASUM 2010 pada hari ini... fuhhhhh...., ada sedikit kecewa tak dapat bawak balik medal untuk UMP... tapi xpa.... usaha+tawakkal... bukan rezeki kami. InsyaAllah next tyme... training lebih sikit and banyakkan masuk tournament.. kejayaan pasti milik kami...

kene cari jugak org baru... pelapis kami, training dorg awal2.. brainwash dorg... hahahahahahha :)....

bukan saja2 nak brainwask dorg tapi supaya sng untuk dorg hadapi pihak lawan kelak.. ketua.., xnk ke buat pertandingn chess kt UMP???? pencarian bakat baru... uh.. tu je la kot setakat ni... meng'on9'kan diri kat dunkin donut bersama abng chaisoon.. tunggu bas nak balik ke perak.. oohhhh... lmbtnya...

Sunday, May 02, 2010

yeaahhhhhhh....

Akhirnya berjaya mencari layout yg menarik hati aku... Errm.., tapi sejak bila lak aku jadi jiwang semcm ni??? tah la. aduh3.., hohohohoho.. yg pastinya aku suke layout ni even colour pink. tah knp aku da bertukar mula mnt gak la.., warna 'fav' girlz ni. Apa2 pun brown still in my heart.. hohohoho... lalalalalalalalala~~~~~~~~

Thursday, April 29, 2010

EXAMKU DA HABIS!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Hohohohoho..., alhamdulillah examku habis jua.. Skng aku tawakkal padaNya sahaja.. InsyaAllah, DIA akan tlg.. Percaya ummu..., percaya.. Pasni nk kuar ngan ika, ina and wani.. Anyone wan to join?? huhuhuhu.. mlm ni nk packing sume2 barang. Sok pagi abang datang amik pastu naek bas balik manjung.. insyaAllah, Allah permudahkan segalanya.. Bagi mereka yg tgh o masih dalam exam week.. moga berjaya... Hohohohoho...

Friday, April 23, 2010

BENCI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

i started to hate being here...... dun like it., dun treat me like dis. Juz b'coz i said lik dat u wan to judge me lik dis... I hate when people cont. treat me lik dat... I'm still human..., nobody is perfect.. jgn slhkan aku bila aku berubah. Korg hanya pndng dorg yg pndai, korg hanya pndng dorg yg cntik, kaya. But u nvr lok inside them... i wan to see, one day, when u realize it. Wat would u do., i'm getting tired n rimas dgn semua ni.. Ujian Allah, mmg besar bt aku. Buat aku beljar erti hidup yg sbnr, erti kasih yg sbnr erti pershabatan yg sbnr... thankx a lot u all...

Thursday, April 22, 2010

dugaan...

ari ni banyak sngt yg berlaku.....

First..., exam electronic yg aku hrpkan... hanya Allah yang tahu.. aku berserah padaNya shaja.. ermmmmmmmmmmmmmmmmm
second.., aku XDAPAT ASRAMA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! knp UMP nk bt mcm ni dkt student???? asal????????????????? pointer aku kire ok ape.., aku cube sedaya upaya untuk active pe..
third.., rupe2nya betul die da ada makwe... =(.....
y i still wan him... lupekan je UMMU............................................
arghhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! asal korg xfhm perasaan aku??????????????????????????

Wednesday, April 21, 2010

nervous....

adus.., exam week da woi......... dua paper da bt lgi 3 paper.. paper esok insya Allah.., next paper pun, insya Allah blh bt lgi.. tapi paper last... makkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk.....
subhanAllah, aku mmg cuak sikit weeiiiiiiiii..., paper dynamic, mmg tgk mcm sng, serius mcm sng. Tapi kalau slh konsep, totally out of syllabus. Adus, Ya Allah permudahkanlah semoga aku dapat menjawab 3 lagi paper dengan hati yang tenang dan dapat jawab soalan2 yg bakal di tanyakan.. Errm.., da la carry mark dynamic.. adush, xnk fikir.. blh tak?? carry mark ODE blh la lagi, carry mark electronic, blh la kot, carry mark untuk SOM.. tu aku taktau.. aduh3...., Ya Allah, tu le sem ni aku leka sgt, fikirkan sgt mslh. eermmmmmmm...............

Wednesday, March 31, 2010

senyum untuk semua....... ^_^

kadang2 kita kene senyum walau apa jua yang berlaku. Mungkin aku perlu aplikasikan nasihat tok aku, kalau nak marahkan orang sekalipun fikir ia berkali-kali. Hidup memang macam tu, mungkin sebelum ni aku penah bt mcm tu dekat org laen. Mungkin ini balasan aku. Mungkin jugak aku penah bt salah tanpa aku sdar. Life always like dat, wat u giv is wat u get back. Kepada kekasih hatiku, aku taktau apa yg kau fikirkan. Semenjak kita kapel dan aku bnyk berterus terang ttg hati dan perasaanku, kau makin menjauhkan diri. Kalau itu salahku, aku mintak maaf. Tapi itu semua aku ketepikan. Aku akui bnyk bnde berlaku. Aku berharap die sekurang-kurangnya telefon aku o mybe msj aku. Tapi ni tak. Amat menyakitkan. Aku kol tak pernh nak angkt.

Mungkin aku ada pernah buat salah dulu. Mungkin aku yg teruk perangai nya, sape tahu. Kita kene muhasabah diri kita balik. Kan??? Aku akan cube ubah perangai dan sikap untuk sem akan dtg dan jadi diri aku yg sebenarnya untuk rummate baruku sem depan.... Aku harap aku akan tersenyum walau apapun mereka lakukan.. U can do it rite Ummu?????? ^_^

Saturday, March 27, 2010

turun naek dalam hidup...

Apa yang aku tau, manusia takkan penah aman tgk manusia laen bahagia. Bak kat ain, bukan dorg yg bagi makan, bukan dorg yg nak jaga kita t. So bt taktau je ngn dorg. Kalau dorg nak bt aku mcm ni bt la, aku da tanya baek2 apa salah aku tapi dorg tak nak bgtau. Then nk suh aku lak yang berbaek dulu dgn dorg. Apa la kes ni... aish.., eerrrmmm.... manusia hanya nmpak kesalahan manusia laen, tapi adakah dorg nmpak kesalhan dorg sendiri? Nak salahkan orang laen bila diri sendiri buat salah. Nak tuju kat orang laen bila dri sendiri tak betul. Mula mencari kita balik bila dalam kesusaham. Mula menyalahkan orang laen bila diri sendiri dalam kesusahan. Da tu menampakkan semuanya salah kita, padahal siapa yang mulakan dulu???? Siapa yang menyalahkan siapa?? Siapa yang membuat ona ngan siapa dulu????


Fikir2knlah.. Korg xnk tanya sndiri perkara sebenar dan berharap aku yang memulakan dulu dan meminta maaf dan mulakan bicara dulu. Aku ckp dari segi pengalaman. Andai die d tmpt aku, die akn tau betapa pntnya dan betapa die perlu jadi seorang yang tabah sebab untuk berada dalam industri. Seorang jurutera perempuan perlu ada pemikiran yang terbuka blh terima teguran cemuhan dan tegas. Aku tak kata aku cukup baek tapi aku sendiri sedang berusaha untuk memenuhi kehendak industri sendiri. Fikirkanlah, terima perangai semua orang yang berbeza2 kalau nak berjaya. Jangan nak bt mcm tu dan berharap org laen yg mulakan dulu dan berharap orang laen takut tgk kita bila kita marah. Tengoklah nanti, hidup di industri, sebagai jurutera mekatronik...

Friday, March 19, 2010

tired............

Akhirnya boleh gak aku tulis kembali di blog ni.. Penatnya rasa..., eerrmmm.., serius penat sgt. Ni kalau tido ni gerenti tak sdr ape da. Tapi xblh tido g, ada sbb2 yg xdpt aku elakkan. Aduyai..., sok kene bangun awal g jaga machine.. Hahahhaaha.., jadi dtglah beramai2 ke UMP untuk 'JOM MASUK U'.. Hohohohohoho..., yg aku agak terkilannya. AKu rasa bersalah sgt.., beli brg tak cukup. Tgk pengarah projek mcm tgk semcm je. errmm.., maafkanku. Ini baru first tyme aku bt program cmtu. Sebelum ni juz peringkat sekolah je. Ini peringkat U, so pengalaman tu xada. Maafkan diriku ini senoir2 ku.. akan ku perbaiki kelemahan diri dari kesilapanku.

So..., setelah menghadapi kepenatan ini. Aku berharap sgt agar esok, segalanya berjalan lancar. Insya Allah..., Amin... Moga usaha kami bersama membuahkan hasilnya. Next week..., errmm majlis dekan. Kene siapkan surat nak pinjam barang. Insya Allah, Allah permudahkan aku untuk pinjam brang2 tu... Amin.., bukan niat apa tapi dengan niat untuk menjalankan tugasku sebagaimana yg diberikan oleh pengarah projek.. Dlm masa persiapan tu yg bertarikh 25 March 2010... Aku ada test pada ari rabu malam. Ari selasa malam ade kelas ganti En. SOM. kemungkinan ari jumaat tu ada test oopssss 'retest' Dynamics.. so, bahagikan masa anda untuk siapkan semuanya. Dari A-Z..... Siapkan kerja for projek BI + SOM, tugasan yg diberikan and study... Eerrmmm..., yeahhhhhh finally aku merasakan 'Life U' yg sebenarnya.... pengalaman betul.. eerrrmm..........

Friday, March 12, 2010

Akhirnya...

Errmmm... setelah hampir berminggu2 aku tak selera makan, sakit perut, nak muntah, tak sihat, pening kepala sakit tekak,... demam gak terkeluar. Tapi tak teruk mana. Errmmm.., kalau mcm tu demam teruk macam mana erk keadaan aku t..?? Errmm.., thinking abt it. Tapi demam aku tyme pagi n nak ptg je.. Make me worried bila teringt kembali..
takpe2 mkn ubt hilng la tu.. Jgn ikut sgt sakit ni.. ^_^

Thursday, March 11, 2010

Kemengantukan + kepenatan + kurang sihat....

Knpkah masih rasa ngantuk..?? Sdgkan tadi da bantai tido sampai ponteng kelas kak SOM... OPsss....... kantoi lak tak pgi.. hahahha.. Errmmm.., napa ni pnt sgt..?? asal?? Errmm.., kene amik balik ubat ni. Bangunlah ummu study. Kata nak dapatkan dekan gak, jangan la malas macam ni. Jgn fikir sgt mslh tu. Errmmm.., seandainya dapat ku putarkan masa kembali. Akan ku lakukan.., apa la yang aku merapu ni. Tula da pnt sgt kot sampai merapu2 ckpnya. Errmm..,

jadual esok, pagi test BI, kene study gak tulis bnde tu. Mlmnya test electronic engineering. Mcm masih bermimipi yang aku masuk U n amik kos engineering. Mcm tak percaya je. Setiap kali masuk kelas, lecturer mesti ckp, 'berfikir mcm seorang engineer' .... 'ok engineer solve dis problem'.. Woooooooo..., mcm tak percaya je...

Mimpi lagi ke aku yang aku kini sedang belajar dalam bidang engineering...???? Errmmm.., tak senang rupanya. Nak jadi engineer ni tak sng rupenya. Kiranya semua apa bidang sekalipun yang kita ambil tak senang la melainkan beljar menjahit n memasak.. Tu pun 'agak' sukar bagi aku tambah2 menjahit.. Maaf la kpd bakal 'suamiku' t... Hahahahahahahahha... apa la yg aku lalut lgi ni... Haishhh.....

I need to learn to become a success engineer like my dad.... Errmmm..., xde apa yang senang kat dunia ni. Even nak makan pun susah kalau kita tak pegi masak o pegi beli je.. Rasa kurang sihat gara2 kurang minum air and cuaca sekitar sekarang yang panas semacam.... Errrmmm..., need to study smart. Nak dean gak sem ni.. Amin...~~~~~~

Tuesday, March 09, 2010

Bz.. bz.. bzzz........

Wahhhhhhhh......... ke'busy'an tahap ke sepuluh.. Mak ai.., knplah minggu ni sebuk sngt. Esok lagi la sibuk, quiz electronic, quiz dynamic (kalau ada la gara2 kejadian tersebut), test machining, test catia ( CAD modelling).
Errmm.., nak bljr ape dulu erk.. semuanya penting. Semuanya tak study lagi.. Errmm. sedihnya bila teringat peristiwa tersebut... Errrmm.. :(
study3.., even kau sakit sekalipun.. JOM............ STUDY !!!!!!!!!!!!!!!!

Thursday, March 04, 2010

suasana catia..~~~

hohoho... da dua hari tak bukak.. Hahaha bz2.. ni pun psl sakit pale nk study for test sok mlm.. Da la sok mlm ade AGM chess club... Xdpt pg..., sedih2.. :( xpe test lg penting.. lusa da start training chess.. :) gune otak lgi.. n again :( kene g beli sekotak panadol lagi... Oppsss aku kene stop mkn panadol.. Da gian balik da weee~~~~

Somebody plez stop me from taking dat again.. Lalok da rasa mkn ngan nescafe.. Sigh~~
Should not try take it with nescafe, make myself lik.... omg, stop it ummu, sejak bila kau pandai ni.. Tak fikir mak bapak ke ape..?????!!!!!

Da2.., ni sebnrnya nak cite pasal lab kesayanganku.. Catia room.. huhu..., hanya catia je ade kt situ... Hidup mati hanya catia dlm bilik tu selain tenet.. hahahahaha....~~~~






Monday, March 01, 2010

When i think abt it.....


When i think abt it again, make me feel relax and cool...

Begitu hidup ini tiada yang abadi..,
Yang patah tumbuh yang hilang berganti..,
kau telah jauh.., jauh dariku.., tiada ruang di hati buatmu,
Namun harus ku akui ada ketika di minda kau menjelma kembali..
tak mungkin kerana sayang, hanya kadang kala aku terkenang....


Peace.., hahaha kelas hari ini ok2 je. Mcm biasa pening kepala di sebelah petang gara2 memang conct tyme kelas pagi n ngadap kom belah ptg.. Aduyai.., mlm ni kene ngadap kom g. Siapkan catia tercinta. Errmm.., bukan takat tu je. Esok esok esoknya g kene ngadap buku2 tersayang lak ada test.. Bz week la minggu ni.. Forget abt everything yg menyedihkan buat seketika... ^_^ (pening gara2 tido lmbt bt catia+minum nescafe.... padan muka =P)

Saturday, February 27, 2010

still feel it..

Errmm.., da bape lama nak jadi cmni je ni..?? Sudah2 la tu.

Sampai bila nak teruskan mcm ni..?? Errmm. getting tired everyday. Hilang selera makan. waaa... blh kurus aku mcmni.. hahahahahahahha =P ....Assgn tk siap g, xstudy g for test. Errmm. tak yah tido la mlm ni... Siapkan sume2 sekali..

Ok Ummu, u cn do it.. Mslh tu kecik je, mslh besar kau mcm mana nak dptkan A dlm sume subjek... bak kata mak kau.. (again memotivasikan diri sendiri =P)

boring day...

Hari ni tak tau nak bt pe.. Yang pasti aku tak study lagiiiiiiiiiiiiiiiii wakkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk apa nak jadi ni..???? Jom la study ummu. Jangan la jadi mcm ni. Duk je tak buat apa. Study2 jom.., errmmm. mlm ni aku kene tekad untuk study gak. Jangan malas2 lagi..., okai... ^_^

Friday, February 26, 2010

again again n again...

Penat lagi hari ini. Errmm.. rasa masih tak sihat tapi kene juga keluar coz ada adik nak ntar laptop n printer baiki. Act, jenuh nak cover sakit tu. Tapi alhamdulillah da sihat sikit da.. ^_^
Kenapa agaknya aku penat sgt.. Errmm.. ada bnyk sbab yg aku , Allah n fiqa yang tau..
Bersabarlah..., Allah takkan menguji hambaNya setimpal dengan kemampuannya.. Senyumlah selalu ummu.. dun give up.., study york..... ^_^

Thursday, February 25, 2010

Cuti lagi...

Alahai cuti lagi 3 hari.. Errmmm...., mslh aku ialah next week ade 4 test.. Mak aii.... cuti 3 hari ku penuh ngan kerja assgn n baca buku. Ini baru cabaran sebagai pelajar. Yeahh...., aku seharusnya belajar untuk jadi student yang berjaya. Yeahh....,, ermm.. kene arrange cutiku ngan baek. Untuk retest ode, machining, cad modelling and dynamic. Yang dynamic tu blh bt aku pening jadi aku kene gak belajar ngan bersungguh2. So stop maen FB.. wuahahahha.., blh ke aku stop. Question besar..!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

ermm.. xda mood nak study n xda mood nk tulis kat blog ni untuk hari ni jela.. Masih rasa sakit.. :( bila nak hilang sakit ni...?? Harap2 cepat sembuh.. ^_^ terima kasih buat Faruqi, Ayu, Fiqa n Anis yang doakan aku cepat sihat.. (even BF aku pun tak ambil berat) sdih tapi xnk ingt da.. hapi3 always.. ^_^

Tuesday, February 23, 2010

=) ...


Hehehe.. ari ni satu kelas je. Kelas electronic engineering je.. Hohoho.., hapi2.. pasni nk kuar kuantan. Yes3.., tapi bukan ak bwk keta tapi kwnku. Lagi hapi bertmbh hapi. =)

Dlm kelas tadi semngt nk bljr tetibe dtg mood ngantuk sakit kepala, aduh, pe lagi termenung je ah.. Tgh sedap2 termenung sembang ngan member sebelah, tup.. tup.. tup.. nama di pnggil prof. pa lagi gelabah ah. Mau tak pas tu tanya org sebelah apa bnde yg di ajar.. Akhirnya, Alhamdulillah fhm gak.. hehehe =P senang je kalau faham. Buat circuit masukkan formula gerenti dapat.. Hah.., pastu tangan ligat je tekan calculator ngan menulis siapkan keje die bagi.. Zappp....., siap terus antar. Die tanya g, fhm ke tak.. Mak ai.., bagus tul lecturer ni. Ni aku sayang Prof. Ajisman ni.. Hahahaha.., thankz Prof.. ^_^ .. da tu aku leh siap tanya soalan lagi tu. Mau xcited die pun nk menjawab. hoho.., aku kan student yg agak liat bab tanya menanya ni. Heehehe.. azam baru ku tlh tercapai. Tanya lecturer dlm kelas.. hahahhahaahahaha...

sehari lagi hari yang memenatkan...




Tah la ari ni mmg terasa penatnya.. Again.., dunno y.., errmmm.., never feel lik dis b4.. hahaha.. ni nak share sikit.. formula yang memeningkan kepala ku hari ini..

adakah anda faham.... sng di fahami kalau STUDY!!!!!!!!!!!!!!!... hahaha.., bila la nk berakhir sume kepenatan ni..?? Shh.., jgn merungut tak baek.., belajar kerana Allah, insya Allah berkat hingga hari tua.. ^_^

Ini tidak adil dak2 batch akan datang berpekuang ke German. Xpe2 kerana kitorg 8 sem je, korg 9 sem... wuahahahahha.., siap la korg.., da la kredit hour 12 je.. tak adil2.. mmg ke RAGING pasni... akal jahat dari sekretariat.. hahaha.., jgn mrh MT sekalian hanya cadangan saje da dorg banyak sgt masakan... =P

Monday, February 22, 2010

hukhuk..

Sedih.., rasa nak demam, nak muntah, sakit kepala sume ada.. sape pun tak perasan. Ni kalau kat matrik dorg da lama perasan. Siap di paksa makan ubat gtu.. :( i miss u all.. bukan kerana di paksa makan ubat tapi d way u all care abt me and d way i care abt u all.... dat's d true frenz..

aduyai..

Hari ni kene hentm ngan madam pasal tutor tak bt.. bt kat dalam kelas.. da tu bt muka blur2.., mak ai malu gak ah.., tu la malas sangat, org suh dtg belajar die maen2 g.. pasni konfom siapkan tutor b4 masuk kelas pastu leh la tido dlm kelas selama sejam tu hahahahahahha (gelak jahat). Nak kata aku tak pandai, pandai gak (alamak angkat bakul sendiri la plak), ni sume gara2 da xda org nk paksa aku bt kerja n xda org tgk aku bt keja.. wahhhhhhh........, rindunya kat kwn baekku yg selalu paksa aku buat keje n rummate matrik aku yg selalu paksa n 'memerli' aku buat keje..

bangun3................... buat kerja jangan malas lagi... ^_^ ..., u cn b d bes student. U knw dat u cn do it honey... hahahahaha (memotivasikan diri sendiri)..

Sunday, February 21, 2010

kembali kepada asal...

Aku malas nak balik UMP.. bukan pasal malas nak belajar atau apa.. malas nak hadapi benda yang sama tiap2 hari.. selama dua bulan, penat aku rasa. Lebih penat dari belajar. Tapi aku tau.., Allah itu Maha Adil, mungkin ada hikmahnya apa yang berlaku. Malas aku nak fikir, kadang2 tu buat aku rasa sakit je berada di sisi dorg yang layan aku macam tu. Bak kata kawan aku, biarkan aja dorg bt tapi kita jgn bt mcm tu kat dorg.. Biarkan je mereka berkata dan kita tak perlukan kawan yang sentiasa menyakiti kita. Kita masih ada Allah tak kira apa pun yang terjadi..., masih punya keluarga masih punya kawan2 yang lain yang lebih tau menghargai kita dengan cara yang berbeza.
Jangan pernah buat orang laen macam mana org tu bt kita.., jgn dtg mencari bila perlukan org tu.. it's juz lik a fool.. bila diperlukan baru di layan dengan baek.. bdw.., remember.., jgn lyn org mcm tu.. biar apa pun keburukan n kelemahannya. Terima dengan hati terbuka dan belajar untuk menerima n memberi...

Salam sayang.... ^_^

Thursday, February 18, 2010

^_^

Akhirnya aku dapat jawapan untuk semua persoalan aku selama ini. Rupenya hidup tak la indah sangat.., ianya akan lebih indah bila kita sebagai manusia tahu untuk menghargainya n berusaha untuk menjadi seorang yg paling bahagia di dunia ini.. Apa2 pun terjadi walau berat mana sekalipun ujian itu mahupun cbran yang menimpa kita, ingtlah kita masih punya Allah di sisi kita. Kembalilah kepada Dia, bersujudlah kepadaNya... ketenangan akhirnya milik kau jua... Banyak benda buat aku berfikir.. Banyak sgt..., mcm2 benda yg berlaku btkan aku lbh banyak berfikir sebelum bertindak.. tindakkan melulu hanya membawa padah yang akhirnya menghantui diri aku...

Hidup itu mmg indah andai kita tau menghargainya.. selagi kita masih hidup, hargailah ia...., nikmatilah ia dengan penuh rasa gembira.. tak rugi rasanya... ^_^

Wednesday, January 27, 2010

sori is not enough...

sori is not enough for u... u do love me.., u care abt me, but i do like dis to u... i never think about ur feel'.. i'm sori, i'll try my bes to love u as my bf not as frenz...

hidup mmg mcm tu...

Sometimes..., i think about wat happnd in my life....
sometimes...., i do something without think abt it properly....
sometimes..., i regret wit wat i do....
sometimes...., i'm d most cruel person ....
sometimes...., i wan to be alone..
sometimes..., i dun wan to be like dat...
sometimes.., i wan to say sori n run away from everything....
sometimes..., life's always like dat....
sometimes..., u never xpect dat u'll do dat...

i'm d one who mak my life become so complicated...., i'm so sori for everything....
so so so so so so sori.......

Thursday, January 21, 2010

lepas satu..., satu jadi...


Mmg dugaan hidup betul... lepas satu, satu yang jadi. tak sudah2... apalah nasib aku.. adui.., walaupun tak elok meratapi semua tu. Erm..., hidup2 tak penah lekang dari masalah.. Apalah nasibku ini...???

Tak boleh ke kalau takde yang dengki, tak puas hati, merajuk..??? Erm..., mls nak pikir da.. Stop2......,,,,,,,

Sunday, January 17, 2010

................. !!!!!!!!!!!!!!!!!




Sakit hati.. malas nak cakap.... tak boleh xplain... erm....,

erm.......... er..............,,, ni geram nie.... taktau nk luahkan macam mana nie.... penat2.... asyik pikir pasal bende yg sama tiap2 hari.., pnt3.....

Tuesday, January 12, 2010

salah aku....???

Salah aku ke..?? Semuanya salah aku ke?? Kalau semuanya salah aku, aku minta maaf.. Tak terniat pun.. Aku da penat da. Penat ngan semua ni. Bila kau orang nak maafkan aku.. Cukup la, pedih hati aku.. Salah ke aku kalau nak kenal ngan orang sampaikan da yang jauhkan diri..??
Maaf kalau korg tak leh time dri aku yang sebenarnya. Ini diri aku yang sebenarnya.. Tak, ini bukan diri aku yang sebenarnya. Diri aku yang sebenarnya tak pandai berkawan.., pendiam, suke pendam perasaan. Kalau korg tau rahsia tu.. mesti korg jauhkan diri. Rahsia yang hanya aku dan keluarga ku yang tau.. apa yang aku nak.., keikhlasan korg berkawan ngan aku. Bukan sebab keluarga aku agak berada, bukan sebab korg ingt aku pandai, bukan sebab korg blh pergunakn aku..
Sejujurnya, aku ikhlas ngan korg. sebab keikhlasan seseorng tak boleh nmpak tapi kita boleh rase... Hati aku tak pernah tipu aku.. Kata hati aku.., aku percaya kata hati aku.. Aku percaya janji Allah.., aku percaya dalam hati.., kita semua akan bersatu semula..

p/s..: aku mmg emo hari ni.. da lama pendam.. takleh simpan da...

Friday, January 08, 2010

bad experience.......

erm.., tak tau nak mulakan dari mana dulu. First thing.., kad parking kat megamall hilang. Then.., kene tahan time nak masuk UMP. Siap perli lagi tu, first year student da buat hal. Nak buat macam mana??? Aku pun da speechless. Then duit aku da makin kurang, tu la rajin sgt keluar.. Aku rasa bersalah yang amat sangat sekarang ni. Tersangat rasa bersalah kat family aku. Tersangat22 bersalah kat parents aku. Aku takkan buat lagi da. Erm.., ape yg patut aku buat sekarang ni???

Aku masih ingt lagi kejadian kene tahan semalam. Dia ingat ke tak nama aku..??? I dun wnt my repution in UMP rosak. What should i do then..?? Ya Allah, aku memohon keampunan. Semuanya adalah salah aku. I need to change my self. B lik my sister, never become a naughty girl again. I need to forgot about yesterday. Today is better day than yesterday....... Forget it Ummu..., it's wont be happend again rite???

Thursday, January 07, 2010

strength of material..... ?????





wahhhhhhh........, susah2... SOM., nape kau susah??? apakah salah diriku sampai dirimu amat susah...?? Setiap kali habis kelas SOM pasti rasa penat yang amat.. Banyak benda kena belajar balik.. WAhhhhhhhh.,,,, help3 me....Nak nangis rase... HELP ME..............

Sape yang pandai ajar.??? ajarkan plez...., subjek ini amat2 la penting bagi diriku ini.. Sape mau tlg., tlg sama saya.. hukhukhukhukhuk......, b4 dat, i should think dat dis subject is d most easier subject in d world. Hakhakhakhakhakhakhakhak...........,

Tuesday, January 05, 2010

penat + ngantuk = ........... ???





Ahhhhh..., nape nie..?? Kelas ada dua je, tapi aku ngantuk sgt sampai takleh concentrate. Nape Ummu....??? Nape??? Tido awal la gak..., kul 12 lebih. Takkan still ngantuk...?? Nape nie..?? Da tu fikiran melayang2.. Teringtkan sape..?? Kata nak dapatkan dean sem ni..?? Wake up2.., study2.. Tunjukkan kt dorg yg kau pun boleh buat. Bangun2.., makan la ubat tu balik. Membazir je mak bapak kau belikan ubat tue.. Mahal tau tak......?????????

Wahhhhhhhhhhh........., Nape penat sgt nie..??? Belaja sikit je baru. Tu la sebelum masuk kelas takmau belaja dulu sikit2..., Ngok la kau nie.. Da2.., study2..., azam baru.., nak dapatkan DEAN gakkkkkkkk..........
MOve onnnnnnnnnnnnnnnnn.............. Go goooooooooooo chaiyo'...... GAnbatti........
Hahahahahahaha......, tak dpt fikir da....

in stress condition...........



i dunno y, i cnt control my feeling. I felt angry when someone said lke dat, and looking at me like dat. Hey, i'm clever too. Juz i dun understand it..., i'm soooooooooooooooooo stressssssssss......... Arghhhhhhhhhhh...., strenght of material.. I dunno y but i;m really2 stress rite now.. Y dis happened to me..??? like i wan to get away from here and give up in wat i'm do' rite now.. ahhhhhhhhhhhhhh........., i'm so stress... wat should i do now...????

i dun wan to feel like dis, i cnt feel like dis o i may get sick again. Mom...., Dad...., i'm really3 stress rite now. I dun wan to be here, is there anyone who will' to share all dis wit me...??? Is there anyone...??? Plez be in my life and never leave me again... Stand beside me and never go away again.. I'm stress wit dat's subject..., i wan to get dean in dis sem............. what sould i do....???? wat???????????????? Anybody dat can help me...???????