Blogger Templates

Thursday, December 29, 2011

:: Kembali kepada-Nya ::


 

Bismillah.. Assalamualaikum

Entry mana boleh panjang panjang.. So nak pendekkan kat setiap entry kita buat dua tiga entry dalam sehari... Aci oke lah tu kan...

Kadang kadang kita ni leka sangat dengan dunia sampaikan lupa nak kembali kepada-Nya semula. Dah tu mulalah hati memberontak... Nak meraung nak menangis.. Padahal diri sendiri tak sedar. Allah menguji setiap hamba-Nya..

"Tidak sekali-kali akan menimpa Kami sesuatu pun melainkan apa yang telah ditetapkan Allah bagi kami. Dialah Pelindung kami, dan (dengan kepercayaan itu) maka kepada Allah jualah hendaknya orang yang beriman bertawakal.'' - (Surah At-Taubah 9: 51)."

Let go, let God – maksudnya lepaskan dan pasrahlah kepada Allah.

Marilah sama-sama kita ingat, apabila ditimpa ujian, kita diajar untuk mengucapkan kalimah istirja', "Inna lillah wa inna ilaihi raji'un."

"Iaitu orang-orang yang apabila ditimpa musibah, mereka berkata sesungguhnya kami milik Allah dan kepada-Nya kami kembali. - (Surah Al-Baqarah 2:156)

"Dialah Tuhan yang menurunkan ketenangan ke dalam hati orang yang beriman, supaya keimanan mereka makin bertambah daripada keimanan yang telah ada. Kepunyaan Allah tentang langit dan bumi, dan Allah itu Maha Tahu dan Bijaksana.''- (Surah al-Fath 48:4)

We can't direct the wind but we can adjust our sail  kita tidak mampu mengawal arah tiupan angin, kita hanya mampu mengawal kemudi pelayaran kita.

"Boleh jadi kamu benci kepada sesuatu padahal ia baik bagi kamu, dan boleh jadi kamu suka kepada sesuatu padahal ia buruk bagi kamu. Dan (ingatlah), Allah jualah Yang Mengetahui sedang kamu tidak mengetahuinya.- (Surah Al-Baqarah 2: 216)"

Bagi orang beriman, ujian bukanlah sesuatu yang negatif kerana Allah sentiasa mempunyai maksud-maksud yang baik di sebaliknya. Justeru, hayatilah kata-kata hikmah ini:"Allah melapangkan bagimu supaya engkau tidak selalu dalam kesempitan, dan Allah menyempitkan bagimu supaya engkau tidak hanyut dalam kelapangan, dan Allah melepaskan engkau dari keduanya supaya engkau tidak bergantung kepada sesuatu selain Allah."

Credit to 
Erna Firdzalina binti Mazlan

Kata Imam Nawawi:
"Aku mencintaimu kerana agama yang ada padamu. Jika kau hilangkan agama dalam dirimu, hilanglah kecintaanku padamu."
kata aku,
"Aku mencintaimu kerana agama yang ada padamu. Jika kau hilangkan agama dalam dirimu, akan ku bimbing kembali dirimu supaya kita dapat bersama-sama rasa indahnya Syurga."

Kepada nak share semua ni? 
Sebabnya, aku rasa berat sangat sekarang. Aku rasa sabarku telah hilang. Padahal sesungguhnya sabar itu tiada had limit nya. Bersabarlah hati hati yang sentiasa berserah pada-Nya walau dalam apa jua keadaan yang menimpa dirinya. 
Jadi kenapa nak mengeluh?
Padahal Allah lebih mengetahui sesuatu yang telah DIA takdirkan sedangkan kita tidak mengetahuinya. Kembali pada-Nya, DIA lah sebaik-baik pendamai hati. Yang sentiasa ada di sisi kita walau kadang kadang kita tinggalkan DIA dan menjauhkan diri dari-Nya.
Kenapa hati hati ini selalu leka?
Bila terlalu banyak hiburan dunia di isi dalam seharian hari maka hati itu semakin sempit. Bila hati itu tidak di isikan dengan zikir dan selawat maka matilah hati itu. Bila hati tidak mendengar ceramah ceramah dan alunan kitab suci al-Quran maka matilah hati itu. 
Duhai hati,
Setiap rungutan itu tidak membawa kebaikan malah makin menyakitkan..
Minta lah pada-Nya, nescaya hatimu kembali tenang...
Setenang air sungai yang mengalir,
Maka, bila kau berpaling dari-Nya,
Jadilah hatimu segelodak dan seganas,
Ombak besar yang menghempas pantai...
Dan tiada tenangnya kau di sana..

Wassalam..

 

:: Kata pendamai hati ::


 

Bismillah.., Assalamualaikum

Petang tadi duk sembang sembang dengan Ika n Diya. Then teringat lak nk bukak iluvislam ni dan muhasabah diri sendiri. -.-'' dah banyak sangat kot titik hitam sampaikan hati ni tak sensitif sangat bila berkaitan dengan agama. Hmmm mana salahnya? Wallahua'alam...

Sini nak share sikit2 lah aku amik dari setiap petikan dalam iluvislam tu...

Kadang-kadang hati sakit bila disindir, tapi itu adalah lebih baik daripada bercakap di belakang, bila disindir menangis sebentar tapi impak selepasnya amat besar. Perubahan diri yang ketara dan lebih baik dari sebelumnya.

Ambil hati. Sakit hati. Pedih hati. Terasa hati. Bila perasaan ini dibiarkan terlalu lama membengkak dalam hati, maka akan tidak sihatlah hati itu. Pemiliknya pun akan muram, jauh dari keceriaan. Lebih parah lagi, menjauhkan manusia dari Rabb-Nya.
Apa pun, jangan resah andai ada yang membenci. Andai ada yang tidak berpuas hati. Andai ada yang tidak menyenangi. Kerana masih ramai yang mencintai kita di dunia. Resahlah andai Allah membenci kerana tiada lagi yang mencintai kita di akhirat.
Nabi SAW bersabda "Sesungguhnya Allah memberikan dunia kepada siapa yang dicintai-Nya dan siapa yang tidak dicintai-Nya, tetapi Allah tidak memberikan iman kecuali kepada siapa yang dicintai-Nya."
Oke, artikel ni tak blh nak amik sesetengah part tapi harus, wajib d baca sepenuhnya. Sungguh benar, ujian Allah untuk setiap hamba-Nya takkan akan sama. Setiap hamba-Nya menerima berlainan ujian berdasarkan keupayaan hamba itu sendiri... 
Apa? Ujian Allah itu 'tailor-made'? 
Cuba kita imbaskan kembali sejak kita kecil sehingga kita besar.. Adakah setiap apa yang kita lalui di lalui oleh orang lain? Jawapannya 'TIDAK'. Setiap dari kita hadapi ujian yg berbeza berdasarkan keupayaan diri kita. Allah takkan menguji hamba-Nya dengan ujian yang tidak setimpal dengan keupayaan dirinya sendiri.. Maka kembalilah kita kepada-Nya semula, meminta keampunan dan pertolongan DIA.


 

Wednesday, December 28, 2011

:: Ini Minggu Ulangkaji ::


 

Bismillah... Assalamualaikum...

Study week sememangnya dah start sejak last weekend lagi tapi memandangkan kene siapkan report n ready for presentation n test, so didn't feel like study week at all bebeh...

Frankly speaking, i didn't know what should i learn for subject sensor n instrumentation since the lecturer did not teach at all.. Seriously, he juz give us the slide n lab does not feel like doing the lab at all.. And honestly, even i can't answer my test very well n i juz pray to Allah. Seriously, at least i did not cheat in my test like some of my frenz do it... Heyyy come on guys, yeah its normal for university students to do such thing. But until when? Don't u tell me even when u're working one day u'll do such thing. Nobody can help u, but juz u n urself. Like my dad, he kept read and read the book.. He helps himself n improve himself.. Come on lah weeeee

That's one thing, oh mannn i need to study vibration really hard since i only understand that subject a little bit. Then, 'Hey,,, how come u still have time to update ur blog?'
You wanna to know y?
Coz this is the way i express my feeling. My true feeling when i can't ever tell anyone or maybe that person did not want to listen to me. He kept saying, 'Sabar sabar sabar... Jangan terasa terasa dah'.

Yes honey, its true. Patience is the key and thankz coz always bersabar dengan kita. And that's y i never ever want to tell anyone about my real feeling...

Coz aku rasa, aku xada hak nak rasa 'terasa dengan orang', hak nak 'marah orang', hak nak 'menangis', hak nak 'rasa gembira', hak nak 'ketawa bebas'....

Sebab semua nya akan di persoalkan. They kept said, 'sabar. Apa kata kau tegur dia dulu...'
Tapi ada tak pakwe si dia tegur macam tu? Naaaaaaaa, tak lah jawapannya.
Oh hati kau ni baik sangatlah..., asal nak baik2 sangat? Oh ye, kau cik hati xada hak nak tunjuk apa kau rasa dekat orang lain. Oh ye, bersabar. Kau memang xada hak nak rasa semua tu. Orang lain je yang boleh buat kau macam tu. Kau xada hak. Dah kalau boleh bersabar untuk setahun lebih, y not for another one year? 

Oh, aku tak boleh menangis pun. Even lepas abah dah pergi sebab i kept hear he said, 'kokmu tak boleh macma ni. Kokmu kene kuat'. and then the tears didn't come out. N i did come out but one month after dat, heyyyy aku pun manusia jugak....

Hidup ni mana boleh fikir pasal perasaan sendiri je...
Ummu,
Kalau dah kau ignore kan apa kau rasa untuk dua tahun setengah yang lepas,
Dan kau biarkan apa je orang buat dekat kau,
Dah kau jadi baik sangat dengan orang yang buat kau macam2,
Kenapa untuk setahun lebih akan datang tak boleh...
Sabar jela.. Jangan merungut,
Janganlah tunjuk sangat dah apa kau rasa...
Takkan tak boleh,
Dah kalau kau boleh berlakon depan orang lain, 
Kenapa tak depan satu dunia?
Stop all ur 'emosi' post....
u should share something abt engineering matter...

OKE!! Enough..... cont. my study....

Bhaiiii.....

p/s: i miss u damn much Suhaila... I wish u were here... u know me better.. n i hope he know me better too... even its may be take a longggg time for him to know me... hmmmm hey dun cry...

Sunday, December 25, 2011

:: Untitled ::


 

Tiap kali nak luahkan apa yang aku rasa, mesti pastu diam n hilang mood,
bila dia tanya n aku jawab mesti pastu diam n jawab xnak jawab

Dah aku simpan je apa aku rasa,
apa aku nak tanya,
semua semua lah....

Dah tu aku simpan je semua,
kadang kadang sampai apa je berlaku aku diamkan je,
last last aku yang makan hati,
aku yang terasa hati
alih alih lama lama aku nangis sorg sorg kalau dah tak tahan sangat

Hati hati hati...
Makin lama tabahkan lah diri sendiri hati...
Jangan mudah sangat terasa, merajuk, dan menangis...
Tolonglah duhai hati....
Tabahkanlah diri sendiri...
Jangan terlalu bergantung pada orang lain...
Hati.... !
 

:: Lekanya Aku Sebagai Hamba-NYA ::


 

Bismillah, Assalamualaikum

Ya Allah,
Lekanya aku sebagai hamba mu,
Aku semakin lalai dengan duniaku,
 Syukur ada yang masih sayang dan mengingatkan aku,

=)

Oke, manusia mana pernah sedar akan khilaf sendiri kan? Macam tu jugaklah aku. Aku tak kata aku baik, naaaaaaaaa tak pernah cakap macam tu pun. Tapi syukur masih ada yang sudi menegur. Itulah manusia leka dengan dunia ciptaan sendiri sampai terlupa akan dunia ni dan segala galanya adalah ciptaan Yang Maha Esa.

Hati yang leka dan alpa boleh buat kita lupa akan tujuan asal kita sebagai khalifah di muka bumi ni. Hati hati hati... Nak berubah pun semuanya bergantung pada hati. Hati yang suci mampu menerima hidayah lantas berubah ke arah kebaikan. Kalau hati sudah mula di bayangi bintik bintik hitam, nak berubah pun sangatlah sukar. Tak ada niat nak tuju pada sesiapa. Hati sendiri pun sama jugak. Kalau tak, takkan aku boleh melihat kembali semua yang dah lama aku tak nampak. Takut? Ya, aku takut. Tapi mana takutnya kita pada benda tu tak setanding dengan takutnya kita pada DIA.

Aku betul betul syukur masih ada yang menegur aku. Kalau tak aku leka dengan dunia aku sendiri. Tiba tiba terdetik dalam hati akan takut dan besarnya ALLAH itu. DIA hantarkan kekuatan tuk orang tu menegur salah aku. 

Macam mana nak berubah?

Berubah manusia adalah dengan menyucikan kembali hati dengan bermunajat pada-Nya. Kembali pada-Nya, minta keampunan dari-Nya. Allah Maha Pengampun lagi Maha Mengasihani. Macam mana nak minta keampunan kalau kita buat lagi perkara yang sama? Lantas kita minta pada-Nya supaya di jauhkan diri dari terus melakukan perkara-perkara itu. 

Allah Maha Mengetahui akan sesuatu hal, sedangkan manusia tidak mengetahui akan aturan yang telah di tetapkan kepada mereka. 

Minta petunjuk dan keampunan dari-Nya. Tak rugi kalau kita kembali belajar perihal agama walau kita sudah melangkaui usia kanak-kanak. Tak ada rugi aku rasa. 

Ya Allah,
permudahkan jalan bagiku,
kembali semula kepadaMu,
menjalani kehidupan,
seperti mana yang di syariatkan dalam Islam,

Ya Allah,
permudahkan jalan bagiku,
seandainya dia jodohku,
kau bimbinglah dia kepada jalanMu,
agar di kemudian hari nya
dia boleh menjadi seorang pemimpin keluarga
yang mampu memimpin berlandaskan syariatMu
dan seandainya dia bukan tercipta untuk ku,
kau bawalah dia jauh dari ku,
agar di kemudian hari nya,
aku tidak akan terluka,
jauhkan lah rasa terlalu sayang padanya
agar aku tidak meratap pemergiannya,
dan kau bawalah aku kembali kepadaMu,
agar aku terus bernafas dalam cintaMu Ya Rabb....

Aminn...


Thursday, December 15, 2011


 

I should stop blogging for a while...

bhaii
 

Thursday, December 08, 2011

:: Ribena vs Milo ::


 

Bismillah.., Assalamualaikum

Rasa lega? Yes..., lega sangat...

Assgn epm 8 n 9 dah siap.. Cume assgn 10 n 11 belum siap lagi.. -.-'' hurrr
Oral test German dah lepas... Perrgghhh selamat dapat soalan senang.. Berbelit lidah? Agaklah weeee....

Errrr nak state kan keje memang bertimbun lah.. Subjek sem depan? Jangan ceritalah..., sume yang tough tough baiiii... Oke lagi setahun 6 bulan.. Ehhh rasanya tak sampai setahun je lagi tuk aku habis belajar.. Sebabnya?? Tolak cuti sem, mid sem, Latihan Industrii.... Latihan Industri???? Aku tak siap lagi buat resume aku... D***.....

Owh owh aku nak LI dah.... =D muka bahagia beb... Tapi tempat aku nak mintak tu jauh sikit dari Encik Engineer tapi dekat dengan my mom. =) which is better kalau dekat dengan mak rite?

So oke la aku rasa. Jadi..., encik engineer kalau rindu kene turun utara. Kalau tak, tak yah jumpa tuk 3 bulan. Alaaaa 3 bulan je pun kan? =P

Owh ye, berbalik pada topik asal tajuk yang sememangnya telah terpesong jauhhhhh dari cerita yg telah d ceritakn. Pftttttt.... oke !

Asalnya cerita ni minggu lepas. Kan aku dah cakap, ke'busy'an aku amatlah terlampau sampaikan tak sempat nak hupdate belog dengan rasa tenang n selesa (even sekrang pun banyak keje masih sebenarnya -.-'' )

Al-kisahnya, aku bawak air kotak milo g kelas Vibration d sebabkan aku tak makan pagi lagi n sangatlah lapar rasa perutku. Aku minum dalam kelas Vibration. Selamat duk belakang hall beb.. Dah tu Fathi kat belakang ternampaklah air tu kat kerusi sebelah aku, terus dia cakap, 'eh air milo. sape punya tu?'

Aku?? Haruslah buat tak tau je. Last last aku minum gak lah.. Dah tu dia leh cakap lagi, 'kau punya ummu... macam budak budak...'

Pfttttttt.... marah dalam hati jek.. Dah tu Mr. Engineer yang duk belakang aku leyh bocorkan rahsia lagi tu... 'air ribena fav ummu kot'

Terus Fathi gelak..., cessss.... Dengan muka marah aku tgkkk jeeee Mr. Engineer... Hurrr gerammmm... Perlu ke bocorkan rahsia aku? Malu kot... Tapiiiii air ribena memang sedap pun..

Even kalau keluar dengan Mr. Engineer pun dia kasi aku air ribena secara tibe2.. Eeeeee dah tu sume org tgk... =.= maluuu...

Owh stop here first... cont. later... Siapkan assgn maybe dulu..

Ariossss bubhai..
 

Wednesday, December 07, 2011


 

Bismillah.. Assalamualaikum

Phewww... minggu yang paling memenatkan.. Belum campur dengan masalah peribadi lagi. Dengan assignment yang bertimbun lagi. Hmm sometimes i hope for only one day, aku boleh rasa satu perasaan gembira yang tak ada org boleh ganggu sekalipun.... Hope for dat day... bdw life always like dat.. so, nak xnak kene hadapi jugakkan..

Last weekend busy dengan 'skill lembut' aka softskill... Dis weekend? Busy dengan satu program ni. Next weekend? Busy dengan majlis tunang akak. Next next weekend? Dah study week? Owh, i can't have rest anymore. Every week, busy dengan assignment, quiz, test, project and soon... Well, life as student.. Face it baby face it.

Nak cerita panjang panjang tapi bile fikirkan balik banyak keje lagi beb..., assgn EPM n numerical method memanggil manggil, belum lagi projek epm n techno. Presentation lagi. So dun ask me y i didn't update my blog for almost one week..

Ariosss.... assignment first... Bubhai...

p/s: mata dah macam panda aku rasa kadang2... makan ala makan je. kalau tak turun ke kafe ke, tak pandang makanan ke.. alamatnya aku konfom tak lapar.. hmmmm
 

Wednesday, November 30, 2011

:: Open Registration ::


 

Owh....., 200x lebih dah aku refresh page UMP ni.... tangan dah lenguh. Mata dah ala ala kuyu nak tertutup... Siap dah pedih mata nak tido dah weeeeeee......

Important subjek kene daftar dulu of coz lah thermal-fluid 2 beb.... Subjek lain blh daftar kemudian. sebab dak kelas aku je means mechatronic nya subjek je... Woooooo

Mata stay cool..., jngan tidoq lagi sok kelas p lmbt... Huurrrr guwa ngantuk. Belum lagi hah sok malam ada dinner Fakulti.... =_______________='''''

Aku ngantuk bebbbbbb