Blogger Templates

Tuesday, August 30, 2011

:: Hari Raya Pertama di Kg. Petal ::



Bismillah.. Assalamualaikum..

Ai u all... Sempena hari mulia bulan mulia ni. Tuan blog nak ucapkan Selamat Hari Raya dan Maaf andai kata ada tersalah kata atau apa apa pun yang d katakan d blog ini menyinggung hati para pembaca (kalau ada lah)..

Hari Raya Pertama ni aku beraya dekat Kg. Petal. Kg mak aku. Bdw next next next and until the next next next raya aku akan beraya di sini sebab aku n family akan berpindah ke sini. Rumah still under construction. 

Raya kali ni tiada yang best kecuali meraikan kejayaan umat islam setelah berpuasa melawan hawa nafsu selama sebulan. Miss my dad badly.., yes i did. Well.., selalunya aku akan menangis diam2 dalam bilik.

Sebenarnya xada benda sangat nak tulih. Sedang ketandusan idea. Tah lah, idea yang xnak datang nak buat macam mana.. 

Bubhai...
 

Saturday, August 27, 2011

:: Bergaya d tahun 3 dengan subjek tahun 4 ::


 

Uhukhukhuk.. Sadis tau. Kawan aku yang lain tak sempat nak daftar subjek. Cian dorg. Jadi dengan baik hati dan pemurah aku tepon lah encik Nafrizuan bertanya macam mana.. Dia sendiri terkejut oke..

Jadi dia cakaplah.. Amik aje mana2 dulu tak pun amik subjek Universiti jadi sem akan dtg tak perlu pikir nak amik subjek U sudah.. T 12 hari bulan mintak budi bicara pensyarah yang mengajar tuk amik lebih student ke..Oke aku nak bt macam tu tuk subjek Electronic Drive System... Hoyeeee...

Seriusly, 3 subjek aku amik dari subjek tahun 4. Agak2 tahun 4 nanti blh tak goyang2 kaki... Woiii aku blh amik kredit jam kurang sebab aku kan aktif... =P ngehngehngeh....

Apa lah nasib hah.. Aku nak nangis tersendu sendu tak blh. Kan da suratan takdir.. Huaaaaaaaaa kene gabung dengan budak mekanikal dan elektrikal. Hoohoho..

Oke aku sangat bergaya dengan mengambil subjek tahun 4. Cukup kredit jam aku kepada 16. Tahun depan tak pyh fenin nak amik lebih kredit jam sudah....

=)))))) aku nak senyum lebaq...

Bubhai...
 

:: Daftar Subjek ::


 

fuyoooooo bahasa aku sekarang memang perghhhhhh....oke

Semalam tepat pukul 12 malam gua online nak daftar subjek.. standby dari pukul 10 lebih...
Alih2 tak sudah sudah error error.. Gua fed up derrr.....
Gua kan panas jeee pepagi ni...

PLC and microcontroller system habis... Dengan capacity 30 org je hurrrr
Thermal-fluid 2 xdtawarkan... Patut ada ni sem ni..
Electronic Drive System... habis...

Subjek2 laen dorg tak tawarkan... errgghhhhh
La ni credit hours aku cume 11 je...
Subjek laen sem 6 kenapa tak tawarkan????? 

Ya Allah kalau macam ni sem 6 aku agak parah lah...
-.-'''' tolonglah.. Perbetulkan system baru ni..
Xkan nak amik terus subjek tahun 4... 
Bangun je terus amik laptop bukak nk daftar..
Alih2.. yeeee..... horeeeyyyyyy subjek exam aku amik 3 je... Ye ye ye..
Bagus... Ye bagus S.A.N.G.A.T

Subjek gua amik 6 je.. Dgn credit hours 13...

Mau tgk schedule gua...

free tak jadual gua...... hahhhhhhh lu tgk sem 6 t..jadual gua penuh... FULLLL
Huurrrrr

Gua nak sambung p gosip  ngn member gua...

Bubhai...

 

Friday, August 26, 2011

:: Membawa kereta dengan Berhemah Part 2 ::


 

Bismillah... Assalamualaikum....

Fuuhhh.., oke ni baru nak sambung entry sebelum sebelum ni yang mana aku cerita pasal 'membawa keta berhemah part 1'... Bukan ape, tyme aku hupdate pasal benda ni tetibe tu lah mood melayang layang pergi...

Oke sambung cerita yang tergantung itu hari. Sudah tu my mom take over bawak kereta sebab aku seriusly da kesejukan dah tyme tu... My mom sentuh tangan sambil cakap 'sejuk sungguh tangan kokmu'.. my mom da gelak gelak... -.-''' sabo jela.. 

Satu tobiat aku ni, susah sikitlah nak tunggu orang.. Hah, ni ceq nak habaq mai ni, awat servis kereta kat ******* kurang memuaskan? Hgpa dah tau kata pekerja tak ckp, toksah lah p amik lagi customer yang nk servis kereta depa tu.. Ni mai dari pukui 9 pagi sampai lah matahari nun terpajak atas pala tu pun tak siap2 lagi..

Aku, mak aku ngn adik aku tunggu lah my uncle and auntie datang dekat kedai tile... yezzzaaa aku p tgk lantai nak taruk kat rumah hok dok bt nu.. Blh tahan lah gak... Bdw, sooo xcited nk tunggu rumah tu siap.. 

Part paling bes nya, mak ngah Nah aku tepon hbq la kata toksah p beli makanan kat bazar nu sbb akak sepupu aku da terkene keracunan... tapi mak aku ni p hbq kata nk singgh p beli ayeq sebab aku ni dahaga sangat dah... -.-''''

Sampai je rumah mak ngah aku tu mmg kene bahan lah kan.. Hurrr...

Oke part tu xde kene mengena ngn 'berhemah'.. sebenaqnya nak cerita kata aku bawak kereta tyme balik tu. Yeaahhhh terbaek betul bila mana tyme balik pun ada jugak yang nak ber'race race' ngn aku.. Kali ni kereta wira pulak... Woiii aku xde niat ah nak race ngn kau.. Aku ni pemandu berhemah, bawak kereta dgn kelajuan 110 km/h je n maintain je dgn kelajuan tu sampai aku memotong sume kereta yg ada dekat depan hah.. Wuahahhahahha... aku rasa bro ni anti kot sebab pompuan memotong kereta dia dengan steady sambil tangan kanan aku siap boleh buat tongkat dagu lagi tu kat tepi cermin.. Oke part tu aku berlagak sikit.. -.-
teruk betullah aku drive macam tu

Hah yang kereta wira ni memang bro yg bawak.. aku nampak dengan jelasnya. Asal die memotogn je kereta aku eh akak aku musti die toleh dan melihat kereta belakangnya melalui side mirror dengn cermin kat tgh tu. Uik uik nak intai pun kasi tinted kereta lu, baru gua tak tau apa lu bt derrr... 

Dalam hati aku.., perrgghhhh blh membuatkan pahala puasa aku berkurang.. Tapi xpew... jln tu bukan jalan aku sorg kan... So chill bebeh... Sudah tu aku bawak la steady balik tetibe aku nampak kembar kereta akak aku kat belakang.. Ape lagi kereta myvi gak lah tapi color hitam... Laju je bawak jadi aku kene lah masuk balik line kiri. Sesdah aku kasi laluan aku masuk line kanan balik dengan niat nak memotong segala kereta di hadapan.. Yesss my mom tido so aku dengan sesuka hati membawa kereta... Hohohoho (evil laugh)

Niat aku nak follow kereta myvi tu tapi sekali perrgghhhhhh 'gua rasa lu bawak kereta speed nya mau cecah 130 - 140 km/h beb..' jadi aku tak kejar. Keselamatan tu penting!!!!!! Laju dowhhh bro tu bawak... Ni kalau bawak kereta Naza sodappp ni nak memecut sambil cucuk belakagn kereta tu.

Pastu aku insaf jadi aku bawklah dengan slow nya (alaaa ni sebab nk kuar ikut Gurun je pung -.-) Part ni paling bes.. Aku ikut jalan yang tak siap lagi. Kecik beb, siap kene bertembung dengan kereta dari arah bertentangan. Aku sudah kecut bebbbb aku bawak kereta akak aku okeeee....

Sudahnya aku lupe nak ucapkan terima kasih dekat org yg tlg aku. 

''Bro, sori leee. Aku ni memang spesis tak bape nak cakap dan pandang laki sangat. Tapi dalam hati aku da ucapkan terima kasih.. oke tak macam tu???

Aku bukan apa, alaaa ada la sebab kenapa aku jadi macam ni. Jadi jangan tanya erk.. Hah, main point yg aku nak cakap kan.... 

Yang ada kat luar tu, nak bawak kereta laju laju xapa, aku tau kereta korg CC tinggi kan.. Tapi ingatlah pemandu lain sekali. Ape salahnya bawak ikut had laju. X ke mana destinasi korg tu. Ada je hah kat situ lagi. Ni kalau bawak laju laju siap nak himpit himpit kereta orang, korg rasa kalau slmt sampai xpew. Kalau buat nye.... ehem ehemm, xmow le sebut perkataan tu. Xke jadi air mata tu..

Pesanan ikhlas dari aku yang tak berapa nak bawak pelan pelan sangat pun... Hati hati lah dekat jalan raya. Ingat yang tersayang... Tambah tambah musim nak raya ni. Jangan raya pertama d sambut dengan tangisan kesedihan... Peace beb... (^_^)V

p/s: aku rasa aku balik raya sehari sebelum la kot. Tu kalau mak aku rajin nak balik waktu lah.. Selamat pulagn ke kg halaman para blogger... ^_^

Bubhai..
 

Wednesday, August 24, 2011

:: Pagi yang Hening ::


FLAVOR OF LIFE

Yoooo... oke lupakan pasal semalam yang agak 'beremosi' itu... Al kisahnya, pagi pagi tadi dalam keadaan yang hening dan mendamaikan.... Oke baik aku straight to the point je. Aku tgh tidod gn nyenyak nya apabila letak je kepala atas bantal aku terus tidoq... Ohhh sungguh nyenyak sampaikan my mom tak kejutkan suh temankan dia..

Tengah sodap sodap tido ni tetibe telinga ni dapat tanggap bunyi lagu 'sejuta kali .....' berbunyi.. Yang aku dalam keadaan mamai ni duk proses la data dalam otak. Kat mana lah dtg bunyi tu... tetibe, 'oh.. bunyi fon aku lagi satu' n dat fon ada kat katil sebelah, bukan fon yg ada kat sebelah aku sambil aku pegang hingga tertido... -.- sungguh buruk tobiat aku..

Dengan langkah longlai dan malasnya aku pun p katil sblh dan duduk kat birai katil sambil tngan ni duk bukak cover fon n tgk sape lah yg tepon, sekali 'beloved mom' daaaa... Kelam kabut la aku angkat...

me: Ye mak... knp? (ni da mmg tobiat aku)
mak: kokmu dtg amik mak kat sebelah shell..

dalam nada amatttttttt bengong n konfius

me: lahh awatnya mak.. keta akak mana?
mak: lambat lagi nak siap. keta banyak nak basuh..
me: ohhh... shell mana mak?
mak: ala shell kat manjung lah...

yeahhh dahi aku sudah berkerut kerut, otak sedang proses sambil mata aku masih TERTUTUP...

me: shell kat samudera ke?
mak: ape kokmu ni.. shell kat manjung lah... samudera apenya...

hahaha amik kau sebijik, bila aku fikir balik dengan mata terbukak dan garu garu kepala aku, mmg betul gak shell samudera mana ada servis cuci keta..

me: yela ye ye..
mak: (yg memahami anaknya) dekat dengan kedai karpet yang selalu kita p beli karpet tu...
me: oooooooooo.... oke2....
mak: cepat sikit...

pakkkk ... oke tu kire bunyi tepon sudah di matikan.... -.-

dalam longlai n huyung hayang... aku kuar g bilik aku, tgk2 'oiiiiiiiii budak ni pun ikut ke... ergghhhhhh sabo jela...' bila duk mencari mana lah tuala aku yg di GUNAKAN budak kenut pagi tadi yang TAK reti nak sangkut balik... amik kesempatan betul bila aku tidoq dan mamai.... cesss, aku ternampaklah adik aku duk kemas rumah kat anjung... waahhhh bagusnya, hepi aku ni. mana taknya, ada orang tlg aku weee kemas rumah...

da siap mandi semua, mak aku mesej lagi, 'cepat sikit amik mak kat pasar'... heeeeee =P dengan pantas dan laju dan efesien nya... aku bwk kereta manual jadi vrooommmmmmmmmm laju sampaikan pakcik TNB tgk semacam -.-''''' biarlah asalkan selamat sampai amik mak aku.

no, i'm no a bad driver.. -.-

bubhai...

 


'...lelaki baik untuk perempuan yang baik...'

I'm not gud enough too have someone yang baik macam Imam Imam Muda, Ashraf Muslim and lain lain..
Aku rasa orang orang macam tu tengok aku pun tak kot..

Aku mudah hilang sabar bila kene asak dengan keadaan sekeliling. Dan bila tu berlaku aku akan buat benda yang out of mind. Like driving like crazy. Didn't care about people around me. And the most hate think is i'll regret with what i'm doing rite after dat. Damn, i never like dat feeling... It's killing me...

Nobody like ustaz o someone yg baik akan suka dengan orang yang macam ni. After dat day, i back to my bad habit again.. even though i do realize it but again it's really hard for me to get rid of it.. I'm really hope dat i can change back to someone better. Satu satu nya yang amat susah nak hilangkan, d way to release wat i feel.. Boleh bawa kenapa kemusnahan. Kalau dulu abah yang tegur, yang marah marah suruh belajar bersabar. 

Seriusly, nobody would like to have someone like me. Senang marah, senang terasa hati, amik serius tentang sesuatu, suka sakitkan hati orang, suka merajuk. 

oke, need a sleep..

bhai..




Tuesday, August 23, 2011

:: Fiction By Beast ::


FLAVOR OF LIFE
Oh Dear..., Dun say dat u all tak minat dengan korea nya kumpulan seperti ini.. Oh tidak sebenarnya bagi aku.. Aku tak seberapa nak minat kumpulan kumpulan seperti ini. Cume terkadang bila mana terdengar akan lagu lagu mereka yang best best barulah aku berminat nak dengar..

Yeahh lagu dari kumpulan Beast ini yang bertajuk Fiction sudah berjaya menarik minat aku.. Yes.., tepukan untuk mereka.. Jadi aku telah mengooglekan lirik lagu serta maksudnya.. Dari mana aku dapat.., sudah tertentu dari ini lama sesawang.. Lyricsmode

In korea version

Ajik nan nol itchi mothago modungol da mitchi mothago
Iroke nol bonaeji mothago onuldo

Dashi manduro bolge uri iyagi kkunaji anke aju ginagin
Salgachul pago sumyo dunun sangshilgamun jamshi mudo dulge
Saero sso naeryoga shijagun haengbokhage utgo innun nowa na
Niga nal ttonaji mothage baegyongun chulguga omnun jobun bang an

Amurochi anke nege kisuhago dalkhomhan noye gyotul ttonagajil mothae
Uri kkuchiranungon opso

Iroke nan tto (Fiction in Fiction)
Itchi mothago (Fiction in Fiction)
Nae gasum soge kkunaji anul iyagil ssugo isso
Nol butjabulge (Fiction in Fiction)
Nochi anulge (Fiction in Fiction in Fiction)
Kkunaji anun nowa naye iyagi sogeso onuldo in Fiction

Jigum yogin haengbokhan iyagidul bakke opso
Nomu haengbokhan uri dulmane iyagiga iroke (hyonshilgwanun daruge)
Sso isso jomjom chaewojigo isso
[ Lyrics from: http://www.lyricsmode.com/lyrics/b/beast/fiction.html ]
Nonun nayegero dallyowaso angigo
Pum ane angin norul nanun joldae nochi mothae
Uri kkuchiranungon opso

Iroke nan tto (Fiction in Fiction)
Itchi mothago (Fiction in Fiction)
Nae gasum soge kkunaji anul iyagil ssugo isso
Nol butjabulge (Fiction in Fiction)
Nochi anulge (Fiction in Fiction in Fiction)
Kkunaji anun nowa naye iyagi sogeso onuldo in Fiction

Dashi hanbon do malhajiman
Jigum nonun nae yope ittago guroke mitgo isso nan (hajiman Fiction)

Nan mokjogul iroborin jakka isosore
Kkuchun ottoke mamuri jioya hae
Saranghae saranghae saranghae saranghae ise guljaman sso
Naeryoga mudyojin pen nunmullo ollukjin nalgun jongi wiro
Haengbokhal sudo sulpul sudo opso iiyaginun

Jigum nan nomunado haengbokhan saenggage iyagirul ssujiman
Modunge baraemil ppunirago yojoni

Nan haengbokhan gol (Fiction in Fiction in Fiction)
Uri hamkke ingol (Fiction in Fiction in Fiction)
Ije shijak ingol (Fiction in Fiction in Fiction)
Kkuchun omnun gol (Fiction in Fiction in Fiction)



In English version


[DJ] I still can’t forget you
I still can’t trust everything
Even today I can’t send you away like this
.

[JH] I will rewrite it again, our story will not end
I will bury fact that reality is seeping into my skin for now
I rewrite it once again, the start beginning with you and I smiling happily
In case you will leave me, the background is a small room without an exit
.

[KK] I kiss you as if there is nothing wrong
I can’t leave your sweet presence
There is no such thing as an end for us
.

[HS] Like this again (Fiction in Fiction)
I can’t forget you (Fiction in Fiction)
I am writing the story that will never end in my heart
.

[YS] I will hold on to you (Fiction in Fiction)
I won’t let you go (Fiction in Fiction in Fiction)
Even today, I’m in the story of you and I that hasn’t ended still, in Fiction
.

[KK] Right now, there are only happy stores here
The very happy stories of just the two of us (Different from reality)
Is written here, it’s slowly filling up

.
[HS] I run towards you and embrace you
I can’t never let you go from my embrace
There is no such thing as an end for us
.
[DW] Like this again (Fiction in Fiction)
I can’t end it (Fiction in Fiction)
I am writing the story that will never end in my heart
.
[YS] I will hold on to you (Fiction in Fiction)
I won’t let you go (Fiction in Fiction in Fiction)
Even today, I’m in the story of you and I that hasn’t ended still, in Fiction
.
[YS] I will say this again, one more time
Right now you are next to me
I’m believing like that
.
([DW]But Fiction)
[JH] I’m the writer who lost his purpose
The end of this novel, how am I supposed to write it
([DW] My own Fiction)
I love you, I love you, I love you, I love you, I keep writing these 3 words
([DW]Everything is Fiction) Setting the warn out pen on the old paper strained in tears ([DW]Everything is Fiction)
This story can’t be happy or sad
.
[DJ] Right now I’m writing such a happy story
But it is all just a wish still
.
[DW] I’m happy (Fiction in Fiction in Fiction)
[HS] We are together (Fiction in Fiction in Fiction)
[DW] Now is the start (Fiction in Fiction in Fiction)
[YS] There is no end (Fiction in Fiction in Fiction)





p/s: Oiiii kau bulan bulan puasa ni banyakkanlah ibadat tu. Ni dengaq korea pulok... jadi sila seimbangkan eh bukan lebihkan ibadat ye.. =)


Bubhai

 

Monday, August 22, 2011

:: membawa keta dengan berhemah part 1::


FLAVOR OF LIFE
Bismillah... Assalamualaikum...

Ai ai ai..., fuhhhh penat sangat sebenarnya..Mata ala ala kuyu je.. Bukak lappy sebab ada keje sikit.. Download course strategy segala bagai.. Ok pasni tidoq jap pahtu bangun solat.. Aci tak macam tu time time 10 malam terakhir ni???

Citenya aku baru balik dari perlis ada lah sampai dalam pukul 6 lebih nak dekat 7 camtu.. Ngantuk kot.. Balik hari ahad, balik manjung balik hari isnin.. aigoo..., waktu balik perlis tu, eh odw balik tu atas highway tu, aku bawak keta dengan steady nya coz 'gua rembat kereta kakak gua'.... dengan speed yg betul 110 cume terkadang je 'ter'lebih bawak sebab kereta belakang sibuk sibuk je bagi lampu tinggi. Mentang mentang kereta mahal mahal... Yela keta akak aku, keta myvi je..

Time sibuk sibuk bawak tu tibe tibe muncul satu keta ni... Viva no plat AG* ****, oke yang ni aku tak faham betul. Ape kah masalahnya yang sebenarnya...?? Adakah tak boleh tengok keta berwarna PINK?? Yes.., Myvi itu berwarna PINK... Aku bawak relax relax jela.. Dah tu 'pakcik' ni, hah, aku memang camni, nampak lelaki bawak keta automatik aku gelarkan camtu... Sori guys... peace no war beb... heeee =P

Oke sambung balik, aku bawak relax2 potong la keta itu.. Sambil tu memecut nak potong lori di hadapan.. Alih alih aku tgk itu Viva butul butul belakang keta akak aku. Bagaikan menghimpit buntut keta myvi PINK akak aku ni.. Aku dengan selamba berkata, 'apa hal keta ni?? Pakcik ni agak agak lah..'

Jadinya mak aku suh masuk line kiri. Sudah nya tu, pakcik tu potong duk depan keta aku eh akak aku.. Ok sasul tu. Da tu keta tu bawak slow pulok, aku pun memotong la balik.. Sambil niat nak potong lori lori dan bus, yang ni lagi buat gua rasa panas je.. Dalam hati aku berkata, 'eh.., aku puasa ni. Jangan nak berkata bukan bukan...' sambil mulut aku gigit... Yes..., aksi yang sama macam dia buat tadi... Last last dengan geram dan sebalnya aku potong direct je dan kali ni padan muka itu kereta sebab dia pegi masuk line kiri semula sedangkan aku steady memotong sampai jauh jauh jauh dari itu kereta dan yessss dia tak dapat nak follow sebab ada banyak kereta follow belakang... 

PADAN MUKA ITU PAKCIK.. Last last aku tanya mak aku, 'eh keta tu da tak de mak..' then my mom cakap, 'da sampai tempat die kot..' aku pun angguk angguk.. Dah tu aku masuk kawasan rehat sebab budak kecik bongsu tu nak membuang sebab sejuk sangat aircond keta... Dalam nak masuk tu aku nampak itu kereta.. Cessss ada hati gak nak memecut tu.. Nampak sangat pakcik ni ANTI - PINK...

oke, akan bersambung sebab aku da bermata ala ala kuyu sangat...

bubhai... cont..

 

Friday, August 19, 2011

:: Its Over ::


FLAVOR OF LIFE
Life is like a game. If u know how to play a chess... Yesss..., u need a strategy and technic to win dat game. And for me, i lost dat game... 'Checkmate' So dun u ask y, i lost it. 

Bhai...


Tuesday, August 16, 2011

Rukun tetangga Fasa 2J =)


FLAVOR OF LIFE
Bismillah... Assalamualaikum

Ape erk nak cite.. Ada je banyak benda nak share tapi selalunya malas nak bukak lappy so tulih kat fon via android je.. Hhmmm..., oh hari ni duk rumah sorang sorang. Mak n adik pergi solat dekat ngan padang Fasa 2J ni. Ye, bercerita tentang fasa tempat tinggal aku ni, dia orang sangat mementingkan rukun tetangga. Cuba la kau orang nak masuk kawasan ni waktu malam hujung minggu.. Konfom kene tahan n d tanya macam macam bagai soal siasat. Bukan apa penah je ada kes, banyak dah sebab tu dia orang amik caution macam ni. 

Macam hari tu, ada budak kene hampir hampir d culik tapi jiran jiran sini perasan mau kene keja la van tu. Yes, dorg naik van. Pastu dorg lepaskan budak tu. Alhamdulillah, xada air mata yang menitis. 

Tu tentang rukun tetangga Fasa 2J. Rasa beruntung pulak dapat duduk dekat sini. Tapi waktu mula mula duduk sini, juz ada family aku dengan orang sebelah rumah je. Da beberapa bulan baru ada orang duduk dan memenuhi rumah rumah kosong dekat sini.

Tapi bila ingatkan balik waktu cuti pas SPM dulu, buat aku rasa hepi. Bdw, 'let by gone be by gone'... Kenangan dekat sini akan aku bawak bila da pindah ke perlis. =)

Pasni da tak boleh jumpa kawan kawan dekat sini. Kawan kawan nak datang sana pun macam susah je sebab jauh kan.. Tapi bak kata incik Afiq, yang penting ikhlas. Thankz tuk tu Afiq. =) Ok sampai sini dulu, idea da hilang. Nanti idea datang i'll directly tulih kat sini dari tulih kat fon.. 

p/s: Jangan salah faham, incik Afiq kawan baek aku. 

Bubhai...

Sunday, August 14, 2011

:: Shuhh Shuhhh jauh jauh ::


FLAVOR OF LIFE
Susah bila da terbiasa. 
Susah bila mesti harus akan bukak bnde tu
Susah bila da terbaca dan terpandang
Susah bila hati rasa bagai tersiat siat
Susah bila rasa dekat tapi jauh
Susah bila lambat lagi nak jauh dari dia
Susah bila asyik nak lari dari realiti
Susah bila hati degil nafikannya

Tolonglah pegi jauh jauh duhai sakit hati, xkan bawak faedah buat aku pun. Jauh jauh sana pegi. 



Friday, August 12, 2011

:: Cinta itu Indah =) ::


FLAVOR OF LIFE
Bismillah.. Assalamualaikum

Aku rasa semua orang pernah dan biasa alaminya. Mencintai seseorang. Bila kita sayangkan seseorang tak bermaksud kita harus miliki dia rite?? Hidup akan lebih bahagia dan indah bila kita saling mencintai apa yang ada sekeliling kita. 

Aku masih ingat lagi waktu aku sem1 kat UMP, aku dapat satu topik untuk di katakan selama 5 minit kat depan kelas aku but for sure in BI la. Topik nya, 'LOVE'... Semua orang tengok aku nak dengar pendapat aku tentang cinta. So my anwser is 'love is universal. Love your family, love your friends, love your God, Para Nabi, Para Malaikat... When your love someone, u didnt need to say it coz love cant be explain by word but enough by your action. D way you care for them enough to explain dat you love them. So, love is for everyone.'

So semua orang pun tercengang la pastu.. Yesss..., my word terkene padu.. Hohohoho..., kalau sayangkan orang kadang kadang memang menyakitkan. Tambah tambah bila kita da tunggu dia hampir bertahun tahun. Dan bila kita cuma nak bertanya khabar apa yang kita dapat adalah dua perkataan yang amat amat amat menyakitkan. Masih boleh terima andai kata dia kata, 'sorry'. No!!! Bukan itu yang d katakan tapi dua perkataan yang sangat menyentap perasaan. Maybe i deserved it.. Tapi aku tak simpan dendam dengan dia. Tapi kalau jumpa atau terserempak apa yang akan aku buat, i'll pretend not to know him. Untuk kebaikan aku jugak.

definitely, aku xkan terima balik dia. Walau sebagai kawan, untuk memaafkan boleh tapi untuk lupakan sangat sukar. Tapi untuk xnak bagi aku makin berdendam, aku akan ingat bnda bnda yang menyeronokkan dengan dia, then i'll smile and rasa dendam dan marah akan beransur hilang. 

Cinta itu memang indah tapi aku da lama tak rasa keindahan tu. Fobia??? yessss aku fobia.. Jujur cakap, selain family aku, aku hanya percayakan beberapa orang lelaki je. Of coz la kawan2 baek aku.. Jangan tanya kenapa aku sangat sangat negative thinking tentang lelaki. Sebab aku xada jawapan untuk tu. Cukup sekadar kau orang tau..

Jangan pernah salahkan hati bila ia mula sayangkan sesuatu. Kita tak mampu nak kawal nya. Serahkan padaNya. DIA lebih tau akan sesuatu hal yang telah DIA tetapkan sejak azali. Hidup saling mencintai satu sama lain. Jangan pernah membuat andaian bila mana pasangan kita mencari yang lain. Dia bukan mencari yang lebih baik dari kita, mungkin itu sudah tertulis, jangan pernah persoalkan ketentuan Ilahi. DIA lebih tau apa yang terbaek buat kita. Walau kita menjaga pasangan kita dengan sebaik mungkin kalau sudah tersurat itu terjadi, ia tetap akan terjadi. Lepaskan pasangan kita untuk mencari kebahagiaan dia sendiri, seandainya dia tertulis untuk kita, dia akan datang kembali kepada kita. Masa tu, terima dia dengan hati terbuka.

Berdoa padaNya, dengan penuh keyakinan minta padaNya. InsyaAllah andai dia tercipta untuk kita. sejauh mana pun kita melangkah dia akan mengekori kita. Aku pernah berdoa dengan penuh keyakinan, adik kawan aku akan berubah dan bahagiakan keluarga dia. Alhamdulillah menjadi nyata. 
=)

p/s: Hidup berlandaskan cinta padaNya, insyaAllah bahagialah hati itu walau kadang kadang ia gusar dan terkeluar dari landasan yang sebenarnya. Kembali padaNya, raih kasihNya.. Bahagia itu milikmu =)

Salam sayang untuk semua... bubhai...

 

Thursday, August 11, 2011

:: Its Happened for Real ::


FLAVOR OF LIFE
Bismillah.... Assalamualaikum...

Ok pada yang tak suka baca entry panjang panjang sila jangan baca sebab entry ini akan jadi panjang berjelar... First of all..., its really really happened. For the first time i lost my besfrenz.., wat i mean is kitorg bergaduh sesama sendiri hanya untuk perkara kecik sampai ia jadi besar.. Time tu hanya Allah yang tahu perasaan ni macam mana. Tapi Allah tu maha Adil, DIA bagi dekat aku dua orang kawan yang selalu ada dengan aku. Incik Faruqi dan Cik Fiqa. Both of u, thankz a lot for being with me until now. 

Then, again i lost my besfrenz laki, kali ni bukan sebab gaduh besar besar cume sebab dia da ada makwe tyme tu. Its hurts me a lot act. Hey..., incik S******hope u read dis. 

Oh yeah..., for sure i broke up with my real boyfrenz. not kawan laki la tapi teman lelaki. And its happened bila aku masuk U, far away from my family. Pengalaman kene tinggal bas kat bus stand. Pengalaman kene marah dengan tukang sewa kereta. Woooo..., betul2 mematangkan aku tu beb...

After all wat happened, i found someone dat we can call a friends... Real friends... Cik Fiqa, Cik Ika, Cik Nisa, Cik Farhana, Cik Ain, Cik Zimah, Cik Zahid... Incik Shukran, Incik Faruqi, Incik Afiq Fikri, Incik Hing... Who always be by my side.... Its happened when you realize dat no one can help u except yourself. 

Ya Allah..., utuhkanlah hubungan persahabatan kami sehingga akhir hayat kami..

Sori, xda foto dorg yang akan di uploadkan. Personal rite.. I really really appreciate it. Its not easy to find someone dat willing to share everything with you especially when you're really really down. 

Sometimes aku tersenyum bila teringat waktu kita bukak puasa sama sama sahur sama sama kat luar. =) sesuatu yang kau orang akan ingat sampai bila bila.. Allah tu Maha Adil. DIA hantar kau orang bila aku sangat sangat perlukan seseorang untuk bagi support. Yesss result aku jatuh sangat sangat sem ni. InsyaAllah, sem depan aku akan bangun semula.

Ada benda yang korg boleh dapat dengan mudah dan ada yang kau orang tak boleh dapat dengan mudah. 
Its happened for real bila mana kau kene belajar tuk terima sesuatu yang tak pernah kau sangka akan berlaku dalam hidup kau. Yang kau tak pernah sangka kau akan lalui. Kalau hidup ni mudah sangat, xseronok la jadi nya kan?? 

Senyum untuk apa apa pun yang terjadi. Belajar untuk senyum wahai Cik Aimi... No matter what happened.. its happened for reason... =)

p/s: tekak sakit kembali. Batuk menjadi jadi, selesema menghuni diri... (sila minta ampun ye Cik Aimi)

Bubhai...

Wednesday, August 10, 2011

:: Dugaan Bulan Puasa ::


FLAVOR OF LIFE

Ai all..., ffuuuhhhh its almost two weeks but yet my sore throat still xlega2. Lega kejap pastu semalam sakit balik. Perit sangat ni weeeee..... Dugaan betul. Kahak lak xmau kuar kuar padahal ada lagi dua bekas kahak yang kene send kat klinik.. Aigooo..., i paid already for dat check up beb... kalau murah xpa ni satu bekas je RM 60 .... Sakit tekak tapi kahak xada... Pelik ke??? Yes,, my mom said weird... 

Adui, macam macam erk berlaku bulan bulan puasa ni. Tu namanya.... D.U.G.A.A.N wahai adik adik sekalian...

Bubhai...

Tuesday, August 09, 2011


FLAVOR OF LIFE
Sometimes i feel lonely sangat sangat.. Tambah tambah tadi accident terlanggar kereta orang. Jenis aku ni seorang yang selalu akan ingat n susah nak lupakan sesuatu kejadian. Satu penyakit sebenarnya tu. Sebenarnya hati ni rasa sakit sangat. Ya Allah, kenapalah macam ni. Jadinya aku sudah beli satu buku ni, 'Merawat Hati....' sape tak jeles weeee tambah tambah bila tengok status fesbuk orang. Tapi duhai hati, jangan terlalu ikut hati muda, nanti binasa. 

Setiap apa yang berlaku tu adalah pengalaman. Mana penah ada orang yang sempurna dan tak pernah buat silap. Semua orang pernah buat silap, accident tu perkara biasa la. Tapi kadang kadang tu bes jugak kalau ada seseorang yang akan datang tolong waktu waktu berlakunya macam tu. Tapi aku xnak la seorang yang bergelar boipren ke ape ke tapi nak seorang yang bergelar tunangan atau suami. 

Duhai hati,
Ingatlah pada Allah, 
DIA yang lebih mengetahui akan hal sesuatu itu.

Bubhai~~

Monday, August 08, 2011

:: Hantaran Kasih Tuhan ::


FLAVOR OF LIFE
Assalamualaikum... Ai all..., ape erk nak cakap mula mula ni.. Aish.., sebelum balik ke main point title tu, aku sebenarnya masih lagi dalam keadaan terkejut , mana taknya, tadi bukak la fesbuk, duk tengok tengok notifi. tu. Then ada la notifi. kat UMRocks! khas tuk dak2 mekatronik first batch UMP. Kitorang d arahkan berpindah ke kampus tetap di Pekan tapi fakulti masih lagi belum siap. Jadi kene tumpang FKM sebabkan fakulti tu bersebelahan dengan kitorg. Aku tak kisah mana sangat nak belajar kat situ, cuma satu benda je yang susah, mula mula masuk UMP , yessss i admit aku suke sangat sebab satu U dengan dia tapi untuk belajar satu bumbung dengan dia buat kali kedua setelah satu Matrik dengan dia,,, wat i can say i cannot... Apa agaknya yang Allah nak tunjuk dan berikan buat aku.. Padahal bila je aku tengok dia, zappppp!!!!! terus je aku jadi gelabah semacam... Ya Allah... Inilah bila berurusan dengan kerajaan hati. Susah beb!!!! Mulut kata tak cinta sudah, padahal hati!!!!!

Ok stop takat situ bab tu.. Bak to d point... 'Hantaran Kasih Tuhan' actually sebuah novel karya Noorfadzillah Omar

Buat yang ada kat luar sana, serius harus miliki novel ni, cerita dia berkisarkan tentang seorang perempuan yang bernama Nur Wardah dan seorang lelaki yang bernama Engku Ashraf. Yang mencari main point sekarang ni, Nur Wardah ni miliki wajah seumpama bidadari sesuai dengan nama dia, Wardah, bunga ros (kalau tak salah aku). Tapi satu je kelemahan Nur Wardah, kecacatan kakinya kerana penyakit polio yang di alami sewaktu dia kecil.. Lantaran itu dia di pandang hina oleh suaminya sendiri, Engku Ashraf. Tapi bila saat Engku Ashraf sedar akan kehadiran isterinya yang banyak mengubah hala tuju hidup dia menjadi ke arah seorang islam yang sebenar, Nur Wardah menghidapi komplikasi bila mana penyakit polio dia telah berjangkit kerana dia mengandungkan zuriat mereka. Novel yang penuh islamik dan menyentuh hati aku. Kau orang harus milikinya dan hayati sendiri.

Jangan mencari kesempurnaan pasangan kita, boleh jadi itu sesuatu yang tidak baik buat kita. Tak ada manusia yang sempurna di dunia ini. Setiap apa yang berlaku itu ada hikmahnya. "Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik untukmu, dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk untukmu. Allah mengetahui, sedangkan kamu tidak mengetahui," (Surah al-baqarah, ayat 216). 

Oh yang pastinya, ending nya Nur Wardah meninggal dunia dan meninggalkan zuriat buat Engku Ashraf, Engku Nurain yang miliki wajah seiras Nur Wardah. 

And i started to believe. Aku da dapat balik semangat untuk belajar semula... Gonna be like arwah abah yang berjaya jadi engineer yang di segani dan d ingati. =) insyaAllah.. Moga bulan ramadhan ni lebih bermakna dari yang sebelumnya. Ada hikmatnya atas apa yang akan berlaku kemudian hari. Aku percaya tu dalam hati... ^____^

Bubhai....

Sunday, August 07, 2011

:: McD d malam hari ::


FLAVOR OF LIFE
Ai all..., ok kau orang jangan hairan kenapa aku on9 time time gini.. Aku ni solat terawih kat rumah je sebab mak aku cakap kalau bawak adik aku yang kecik tu kang die buat bising je kat masjid. Macam tu lah cerita nya. Ni da aku ada mood nak update belog ini..

Ceritanya semalam aku pegi terawih kat satu surau ni, da alang alang abang aku balik so aku teman mak aku la pegi.. Asal la UniKL masuk awal sangat niiii..... =.= tapi bagus gak dari aku dari terus jadi mangsa buli abang aku... Sabarrrrr jelaaaa... Oh, sambung cerita, nak jadi ceritanya surau tu hhhmmmm orang kata jangan riak sangat tapi itulah ganjaran buat arwah abah aku sebabnya arwah ada jugak sumbang untuk pembinaan masjid tu. Berapa jumlahnya Wallahua'lam.. Jadi terasa la kedekatan dengan arwah abah aku waktu tu. Yela, anak dia yang sorang ni liat nak habis kalau bab pegi solat kat surau o masjid.. Sapelah bakal husband aku tu..., ish ish ish.... -.-'''

Iklan sekejap, ok dah. Udahnya mak aku tanya, 'tak nak makan dulu ke?' aku dengan wajah bersahaja, 'xmow mak, kata tadi nak pi tutttt' .... Apeee korang jangan pikir bukan bukan, pegi M besaq ja pun. Balik rumah je tukaq pakai tudung tapi sempat g baca novel sementara tunggu adik aku siap.... Ishh budak tu kalah orang besaq kalau bersiap hah. Ok, tapi bukan tu yang aku nak cite kan, ni bab adik bongsu aku ni, aku mana la nak dgr die jerit panggil aku kalau aku dah duk dalam keta dengan bes nya mendengar lagu sambil baca novel lagi.. Da almaklum tertulih dalam diari aku kalau aku membaca jangan harap la orang cakap atau telefon atau mesej aku nak layan sangat.... 

udahnya akak aku kuar die cite, 'kau tau tak kokmu, ujai panggil kau tadi... ''kokmu kokmu'' sambil betulkan cermin mata die' perghhh tgk gaya akak aku terus aku gelak ngegek ngegek... serius kelakar kot.. nak tunjuk kat sini mmg sah sah la kan tak boleh... Dia nak order Mcflurry Oreo.. Ish ish ish dak tu, bertuah betul balik je alih alih tgk die tidoq da hah...

Bazir duet betul la budak budak ni... Yang padan muka aku lah hah, elok2 batuk dah hilang datang balik hah.. Mak aihhhh sakit dada weeeee batuk tak henti....

p/s: Dalam keadaan kurang sihat buatkan aku xde selera makan n susah tidur... bile nak kurus ni??? -.-'''' Jangan gelak... sengih sudah..


Bubhaii...

Friday, August 05, 2011

:: andai ini jadinya ::


FLAVOR OF LIFE
Ai all..., ohhh entry kali ni emo la beb.. hohoho... 'andai ini jadinya', hhmmm bdw, ok ini luahan hati aku yang tak seberapa nak luahkan sangat....

i admit dat i really miss d moment when we're together,
i admit dat i really wan to go back to d past,
i admit dat i can't forget wat happened to me at d past,
i admit dat i can't get it off from my head, the think dat make me hurt a lot,
i admit dat i wan everything become normal back,
i admit dat i can't fall in love with u again,
i admit dat i almost fall in love with someone dat i know since im child,
i admit dat sometimes i feel lonely,
i admit dat im an independent girl,
i admit dat i easily get angry with boys,
i admit dat no boys yet dat can make my hurt burst like volcano,
i admit dat im a vengeful person,
i admit dat wat ever u said, my head will keep play it if it hrt me a lot, dun ask me y, its happened
n i admit dat i will never say the truth about wat i feel to anyone except HIM...

bubhai...

Tuesday, August 02, 2011

:: happy ending ::


FLAVOR OF LIFE
Ai all... d kesempatan ini aku nak ucapkan 'Selamat Menyambut Ramadhan Al-Mubarak'. Moga ramadhan kali ni lebih bermakna buat kita semua. Banyakkan beribadat ye.. ^_^

Entry kali ni, 'happy ending'.. Well of coz la not for me dear.. but for someone dat i have known almost 3 years.. My frenz yang sama sama belajar kat Kolej Matrikulasi Perak.. Woo.., akhirnya, setelah lama kamu bercinta dengan Abang muein errrr adakah betul ejaannya Ecah??? =P

So nice n happy to hear dat both of will getting married after Hari Raya... So happy for you, =) big hugs for you n sori coz i cant attend your wedding. Dat day i need go back to UMP dear, panggilan untuk sambung belajar setelah 4 bulan bercuti. But i'll pray for your happiness with him dear.. After two years haven't seen you, you really really become such a matured girl. Bdw, dun forget to upload your wedding pic ok..

Lot of Love to you dear.... Siti Hajar Aishah =)

Bubhai...