Blogger Templates

Wednesday, September 28, 2011

:: Kalau awak ikhlas ::


 

My second update?? I can't sleep.. Rasa pening nak muntah sume ada.. Effect migrain? Maybe la.

This is random topic actually. Oke, i admit dat i feel jealous when any other girl dekat dengan kamu. I admit dat, aku tak suka pompuan2 tu ngadu2 dekat kamu. Tipulah kalau xada rasa suke. Alahhh tipu ah tu.

Tapi satu benda yang buat aku limit kan semua tu.. I saw how badly my sis feel when her clash with her boyfriend. N they couple for almost 5 to 6 years like dat. Yeah even a couple married can get divorce. But y not if all of us try cara islamic sikit.

If u really2 ikhlas dengan orang tu y not u terus jumpa her mom or dad and ask their permission? It's not wrong rite? Its doesn't mean dat she doesn't like u but maybe dia nak tengok keikhlasan kau. Cinta itu indah. Dan aku pilih cara ni. InsyaAllah, Allah redha. 

Sakit? Yess ada sikit. I know him. Yess i know him. 

Wahai hati, 
Tetaplah kau,
Jalan yang kau pilih adalah jalan-Nya,
walau seperit mana pun,

Setia aku, hanya untuk lelaki yang sah bergelar suami buatku,
Biar di katakan demanding atau berfikiran lapok,
Aku ingin menjaga hati,
Sebab aku tak mampu menjaga pemakaianku,

Dan andai dia ikhlas,
He know what to do,
Aku nak menjaga diri,
Moga arwah abah d sana tenang
dan moga Allah melindungi segala kebaikan yang cuba aku lakukan,
aku berserah segalanya padaNya,
DIA lebih mengetahui segala yang tersirat dan tersurat.

=)

 

:: Trust it o not? ::


 

Bismillah... Assalamualaikum..

Orait.., fast and quick update... oke, i woke up early in the morning coz my class started at 7.30 am and then we take a rest for 3 hours and i didn't take a nap and then got a class at 12.00 pm and the class was cancel... =O.... so frust coz if do know it early perhaps we can go out early for our field work. And bla... bla... bla... we finished around 4.00 pm. Tired? Yeahh of coz.., nguap3 already. Then we got class at 8.00 pm till 9.45 pm... And now.., i can't sleep actually but my roommate already in dream land.

Well, my rommate and my housemate interview me for their malaysian globalization subject. It's University subject, so i did it for them and i look like cute actually in that video... =P and a little like gangster.

So after all, this not really related to my title hah.... Hmmm..., to someone, actually, it's hard for me to trust what boy said to a girl. They sometimes like to tell a lie to girl. So its make me feel like, 'hey, u lie to me hah...' o 'hey..., its a joke..'

Sori for that.., u might get hurt or what so ever with my attitude. Seriously..., i need a time. A time to heal everything.. Especially after what happened to me a long time ago. Its hurts me a lot..

Sori for that..

Ariosss... Bubhai..

 

Tuesday, September 27, 2011

:: Jawapan Hati ::



Bismillah... Assalamualaikum..

Oke nak kata malam ni terlebih masa.. Hmmmm naaaa tak. Baru pas siapkan assgn  dengan home quiz. Report tak siap lagi. Belum tambah keje2 laen. Y did i make dis post?? Its special for Cik Ika. I didn't answer her question properly last day. 

Bdw, b4 i cont. with dis serius 'topic', i have fun doing my assgn n quiz with Cik Pika and Cik Farhana. We keep laughing while doing it. =) i enjoy it dear...

Oke.., Ika bertanya pada aku... Time tu rushing nak pergi kelas Numerical Method as usual we're late.. hurrr -.-''' then dalam rushing2 tu dia leh sempat usha2 mamat2 kat foyer FKM tu then she saw someone her know
there.. A guy i mean.. then she asked me, 'Kau xada cari dia ke?', dalam keadaan rushing tu aku actually xsempat jawab pertanyaan die dengan tepat n padat sekali.. So here's d ans for u dear...

First of all..., yessss i didn't looking for his anymore. Coz y??? Coz i dun wan to get hurt anymore. U know y? Coz my heartbeat will work more than usual and then automatik i'll force myself to text him n he'll never reply it. So? I get hurt. Rite?

He did said once to me, 'Kalau kita dah xnak kan org tu, jngan cari dia balik' something like dat la coz i deleted dat msj already. Hati memang susah nak lupakan, sebab banyak bisikan hati yang memasak n mencucuk2 suruh buat benda yang xpatut kita buat. 

I keep asking to Allah, if he doesn't mean to me, let everything abt him disappeared from my mind. Kejam kan? Aku harap bila jumpa semula dia, apa yang aku rasa hanyalah sebagai seorang kawan. 

Rasa tu dah hilang. Alhamdulillah, hati manusia mudah rasa sayang dekat orang. Tapi untuk mencari rasa sayang yang sebenarnya itu yg susah. Kalau sekadar sayang buat seketika baik lupakan je. Mencari pasangan hidup bukan setakat 5 6 tahun tapi seumur hidup. =)

Cik Ika, even one day i'll meet him again and for sure it will happen. I might be doing nothing and pretend not to know him coz i know he'll never say 'hi' o what so ever to me. It's hurting me a lot actually but i keep remind myself, dis what i get when i text him like dat last time. =) stupid? yesss i'm so stupid. So stop hoping from someone who will never come back to u even as friends. =)

p/s : aku cube untuk sayangkan orang lain tapi tak macam aku sayangkan seseorang tu. =) hurt? yes i am.

ariosss... Bubhai..
 

Sunday, September 25, 2011

:: My Happy Day ::



Bismillah.. Assalamualaikum

Eh.., aku happy sangat3 last saturday.. =)
There is an open day for club and of coz chess club also involve with this event.. Yeahh i drive from Kuala Pahang to Gambang. It's take almost 1 hours driving with limit speed.. Hari yang amat memenatkan, smpai je sana.. What??? Dorg yang memang duduk dekat tak sampai lagi.. Semua nak org arahkan. Sabar jela.. 

Tapi bila Cik Chubb datang dengan Cik Ayu aku terus menjerit.. Aaaaaaa dah lama tak jumpa dia. Dia baru register masuk balik UMP tuk amik degree plak.. =)) Tahniah Cik Chubb..

Dah tu habis kedit aku tepon dak2 ni.. -.-''' pastu aku malas dah nak topup biarkan je camtu.. Then datanglah incik Husaini, dia dah banyak berubah. Tak macam dulu yang selalu nak emo emo... Hah..., aku suke emo skrg sebab ikut kau la Husaini... Kehkehkeh..

Dah lama sikit tu tgh aku khusyuk2 usha mamat2 ensem kat sekeliling yg duk sibuk set up booth aku pun palinglah ke kiri aku pastu automatik aku jerit suke sangat3... 'adik....' yesss adik kitorg dah sampai. =)

I miss them soooooooo much.. =) Its make me smile suddenly when i be with them.. We laugh together, we cry together n everything we do together.. I do enjoy when i with them.. =)

Its make me think twice to stop playing chess.. I love this game so much. Meet with such emotional guy, =) cutest guy, sporting girls... 


ariossss... Bubhai...

Friday, September 23, 2011

:: Kuala Pahang ::


 

Bismillah... Assalamualaikum..

=) wuhuuuu mood rajin tuk update blog.. Oke, kita skrg belajar kat ump Pekan. Dah tu ramailah kawan kawan  dari mechi n electric tanya, 'macam mana duk sini seronok tak?'
My ans?? 'aku rindu lagi kat gambang'.. Oke tu serius jawapan jujur dari hati. Aku lebih rindukan gambang lagi. Tak yah susah2 habiskan kedit banyak2 bila ada urusan berkaitan kat gambang.. Ni kan ke dah susah sikit kene mesej2 budak2 kat gambang.. 

Kita ni bz jugaklah, tu lah pegang lagi jawatan s/u kelab.. -.-''
Tapi xpew kita suke. Boleh busy kan diri.. =)

Dah tu dekat sini aku pakai lense, time malam je aku pakai spek, then adalah kawan laki aku ni, 'tak ummu la kalau tak pakai spek...' -.-''' aigooo...
Tu d tambah lagi dengan, 'eh, baru nampak ummu. Kau amik subjek xsama dengan kitorg ke? Ke kawan2 sume dah lari..' dalam hati aku s**t nya member... sepak laju2 karang..

I got my own reason kenapa aku pakai lense.. Hurrr yang mengejutkan aku bila mana Nuar n Fibo sudah pandai sakat aku sehabisnya... Omaigodddd since when ni korg.. Cuti 4 bulan dah ubahkan korg ke?? 

Tu belum lagi bila Shukran sesuke hati je membuli aku.. Oke Shuk, kita masih geram dengan kamu... -.-''' Eeeee.... semua org kurang suke bila kita pakai lense.. T da masuk fakulti kita sendiri aku pakai la spek balik.. Sebab bila aku pakai spek, mata aku terlebih tajam n mula lah nampak orang yang aku harap sangat takkan berjumpa.. Nanti hati aku macam lari 1000km tau bila jumpa dia.. Bilalah nak hilang perasaan tu? 

i try to forget him but i juz can't do it.. Aku selalu gigil2 kalau jumpa dia tetibe, macam ada voltan je meresap dalam badan, dah tu mula lah kelam kabut semacam dan sebagainya lah... Aaaaaaaaaaa........ xsukenya... Tapi selamat Afiq bagi kata2 semangat... Eh... semangat ke? Boleh lah consider macam tu. 

Oke back to our topic, 'Kuala Pahang'... Setiap kali hujung minggu air xda.. Hah.., hgpa mai xplain sikit awat selalu jadi lagu ni... Makala ghumah aku dekat dah lama aku balik tau dak.. Hurrrr ni jauh nun d perak... Tu belum lagi aku pindah perlis...

Hmm overall kelas aku oke lah.. Not bad.., tapi yg paling xtahan kelas Vibration... 3 jam nonstop.. stop pun juz for a few min.. Serius aku dah lali + terlelap... Fuhhhh dah lah kelas tutup lampu semua, kuaq ja Hall terus mata silau... Wooooo...., dah tu kuar2 kene usik 'kaw kaw' dengan Lifi n Nuar... Hampeh..., tu belum lagi Suhail masuk geng... Oh bdw.., RD stands for Razzle Dazzle akan perform sok malam kat majlis rumah terbuka kk5... wewitttt... oke aku xley g tgk sebab kene pegi Gambang... -.-''' Incik Afiq, video plez.... =))) kita xley tgk kamu maen sok tapi kita tau kamu blh bt yang terbaek. -.- dulu korg perform pun aku xsempt tgk live.. Xde jodoh nak bt macam mana..

Oke kene out dulu.., Nisa Hashim serbu bilik dah ni..
will update more later.. 

Ariossss... Bubhai...

Sunday, September 18, 2011

:: My first birthday far away from family =) ::


 

Today is d day... Yesss..., i'm 21 years old already. I can't celebrate it with my family.. 

Wish yang paling awal sekali of coz dari my roommate.. n besday present yg paling awal pun dapat dari dia.. =) n Incik Shukran.. After 12 a.m last nitez, he sent me a msj... N of coz aku terkejut coz i hide my besday date notification from anyone, then i asked him how did he know it.. Then he said he kept it in his alarm alert.. Thankz for both of u.. =)

Almost 1 a.m Cik Ika, Cik Hanis and Cik Diya knock my door n loudly said 'Happy Besday'.. Seriusly i didn't xpect anything from anybody. Bdw thankz to them n also too Cik Aini for the text.. =)

Enough for me if all of them still stay by my side no matter wat happen.. Present from Cik Pika n Incik Shukran would be upload later... A chocolate from Pika, my fav chocolate n from Shukran a strawberry from Cameron Highland although dat can't consider as present but i consider as present. =)

From all of it.., of coz my family wish it to me.. What i hope is, he wish it to me. Impossible, really2 impossible... Never hope from someone dat will never wish to u.. Oke i keep remind myself abt it.. =)

Class?? No my class only 1 hours!!!! at 4 pm untill 5 pm.. That's all, ikut hati nak drop kelas tu... Hurrrr sabarlah wahai diri. Next next next sem kau tak yah amik dah.. =)

Nak siap2 g kelas.... Class i jauh2.. kene jalan awal ke sana.. 

see u next entry..

Bubhai...
 

Wednesday, September 07, 2011

:: New Design for My Blog =) ::


 

Bismillah.. Assalamualaikum

Olaaa.... =) huhu.. actually aku dah start design dah blog baru aku.
Oke dah cerita sikit sikit lah. Tema warna blog aku tu, putih + kuning cair + hijau lumut.. Macam tu lah. Comeyl kan warna tema dia?? =D

Tapi masih dalam peringkat baik pulih dan design lagi.. InsyaAllah dalam masa terdekat ni tapi aku tak tau sangat.. Jadi kepada sesiapa yang mahir... Share with me please.. =)

Oh ye..., one more think..., actually my english is suck... seriusly suck... But i still try to improve my english. Maybe in next next next coming entry i'll try to write in english and improve my english.. For my own good.. (^_^)

p/s: menunggu kedatangan blog baru ku.. *smile

 

Sunday, September 04, 2011

:: Jodoh di tangan Allah ::

Pada suatu hari, Saya bertanya kepada emak, "Mana satu pilihan hati, orang yang sayangkan kita atau yang kita sayang? "
Mak jawab, "dua-dua bukan.." Saya tercengang..Mak mengukir senyuman.

"Pilihan hati mak adalah yang sayangkan kita kerana Allah.." Saya menarik nafas dalam-dalam."Macam mana nak tau orang tu sayang kita kerana
apa?" Mak diam sekejap berfikir dan kemudian tersenyum.

Rasanya mak dapat menduga apa yang sedang bermain dalam hati anak perempuannya. Mana mungkin saya mampu menyorokkan rahsia hati dari mak sedangkan sekilas saya pun mak mampu membacanya.
"Yang paling tahu hanya Allah.." mak merenung dalam-dalam wajah anaknya.

"Kerana hanya Allah mampu membaca hati hambaNya.. " mak menyusun ayat-ayatnya."Dan keikhlasan kerana Allah itu akan terserlah
keberkatannya tanpa perlu sengaja ditonjolkan oleh seseorang tu.."

Saya memintas, "Tak faham.."Mak menyambung "Cinta di dalam jalan Allah.. Bertemu kerana sama-sama mencari redha Allah.." Mak
menyambung lagi,"begini, setiap insan yang bergelar manusia telah
Allah ciptakan berpasang-pasangan. Rasa ingin dikasihi antara seorang suami dan isteri suatu fitrah. Automatik boleh ada daya tarikan magnet
tu.."

Wajah saya merah, sedikit cemas jika mak dapat mengesan gelora jiwa muda ini.. Mak menyambung "Setiap manusia telah Allah tetapkan rezeki,jodoh dan maut sejak azali lagi..

Persoalannya ialah.. Siapakah jodohnya itu?" mak berhenti seketika.
Saya tunduk malu, cuba menyorokkan rasa panas di pipi.
Emak buat-buat tidak nampak.

Secret Admire
"Kakak, mak dulu masa remaja ada secret admire.. Rajin betul dia hantar surat ..Masa tu mak dah tahu yang bercinta sebelum kahwin ni tak halal..Dan masa tu mak tekad tak mahu layan sebab mak takut arwah
tokwan kena seksa dalam kubur.. Mak sedar mak anak yatim, anak orang miskin, adik beradik ramai.. Mak nak belajar sungguh-sungguh. .lama budak tu tunggu mak..Akhirnya mak bagi kata putus, mak hanya akan membalas cinta dia jika dia sah suami mak..

Dan dia memang bukan jodoh mak, maka tak pernah dia menerima balasan cinta tu." Mak merenung jauh.Saya merapatkan badan kepada emak, semakin berminat dengan kisah lama mak..

"Mak memang tak ada perasaan langsung pada dia ke?" saya menyoal sambil memandang tajam wajah mak. Emak ketawa kecil."Walaupun mungkin ada, mak tak pernah bagi peluang pada diri mak untuk mengisytiharkan perasaan tu..Mak takut pada Allah.

Mak bukan seperti rakan sebaya mak yang lain.."Mak, seperti kakak.." mak memandang saya sambil memegang pipi dan dagu saya.kemudian tangannya mengusap rambut di kepala saya.

"Mak anak ustaz ustazah.. Tapi zaman tu ustaz ustazah nya masih berkebaya pendek dan ketat. Tok wan mak kiyai. Mungkin berkat doa keturunan sebelum ni yang soleh-soleh, hati mak tertarik sangat pada
agama walaupun tiada sesiapa yang mendorong.. Bila di sekolah, mak pelajar pertama yang bertudung.. Mak membawa imej agama. Kawan-kawan dan cikgu-cikgu panggil mak dengan gelaran mak Aji.. Sebab zaman tu hujung 70an dan awal 80an tak ramai lagi yang
bertudung betul menutup auratnya..Zaman tudung nipis dan nampak jambul. Kemudian kawan-kawan mak sikit-sikit ikut bertudung.

Akhirnya kami semua dipanggil di perhimpunan. Kami dimarah guru besar kerana bertudung sedangkan ustazah kami bertudung tapi nampak jambulnya.."emak melemparkan pandangan ke lantai. "Selepas tu
ustazah jumpa kami secara persendirian. Ustazah kata dia tak mampu nak pakai seperti kami. Dia suruh kami teruskan.." sambung emak.

Ada getar di hujung suara emak. Kisah silam perjuangan emak di sekolah dahulu sikit-sikit emak ceritakan pada saya. Itulah juga salah satu
inspirasi kepada saya untuk bangkit semula setiap kali terjatuh ketika berjuang di sekolah dulu.

"Mungkin kerana personaliti mak, mak menjadi tempat rujukan kawan-kawan mak.. Jadi, bila mak nak ambil sesuatu tindakan, mak kena fikir betul-betul sama da tindakan mak tu akan menyebabkan Allah marah
atau tidak. Mak ayah berdosa tak? Dan maruah pembawa agama terjejas tak? Kalau mak membalas cinta si lelaki tadi, bermakna mak sedang
menconteng arang di muka-muka pembawa-pembawa agama. Orang akan pandang serong terhadap orang yang bertudung sedangkan kesilapan tu hanya seorang dua yang buat. Besar fitnah akan timbul apabila

orang-orang agama mengambil ringan batas syariat

duhai anak.." mak menelan air liurnya. Saya diam.

Fikiran saya sedang cuba memahami maksud mak saya.



Adakah ia suatu diskriminasi?



"Kakak.. Jatuh cinta perkara biasa. Apabila kita

jatuh cinta pada seseorang, itu tandanya ada

sesuatu keistimewaan pada seseorang tu.

Apatah lagi orang yang kita jatuh cinta tu di atas

jalan dakwah ni..Tetapi kita kena ingat.. Kita tak

akan dikahwinkan dengan seseorang atas sebab jatuh

cinta atau saling cinta mencintai.. Bercouple

mungkin.. Tetapi bukan berkahwin... Kerana kita

berkahwin dengan jodoh kita, jodoh yang Allah dah

tetapkan sejak azali.. Dan tak mustahil orang yang

kita paling benci itulah jodoh kita yang kita akan

dikahwinkan dengannya.."



Tiba-tiba air mata saya mengalir. Argh! Ego saya

kalah bila mendengar hujah emak. Emak meneruskan,



"Allah itu Maha Adil.. Dia tak pernah menzalimi

hambaNya..Sesungguh nya, yang selalu menzalimi

hambaNya ialah diri hamba tu sendiri.. Sebabnya

hamba tu degil. Dia mahukan yang bukan haknya, yang

bukan milik dia.



Mencintai seseorang tidak semestinya memilikinya.



Dalam Islam, kita dah diajar untuk saling mencintai

antara satu sama lain seperti diri sendiri.. Jadi

apabila kita mencintai saudara perempuan, kita

bebas peluk dia. Tetapi bila dengan lelaki, kita

ada batas-batasnya.



Orang kafir kata batas-batas ini suatu

diskriminasi, tetapi sebenarnya batas-batas syariat

itulah yang memelihara kehormatan seorang lelaki

dan seorang perempuan. Cuba kakak renungkan, kita

mengenali seorang insan yang amat baik, sempurna

agamanya dan rajin. Lalu kita jatuh hati padanya.

Ditakdirkan jodohnya dengan insan lain, kita pula

dengan yang lain..



Tetapi itu tidak bermakna ukhwah antara kita dan

dia terputus.. Kita dan dia sama-sama mencari redha

Allah.. Kita dan dia masih boleh sama-sama

bekerjasama untuk mencari redha Allah..

Perbezaannya, dia halal untuk isterinya sedangkan

untuk kita, dia tetap lelaki ajnabi seperti yang

awalnya." emak berhenti seketika.. Bukan luar

biasa...



Tentu kering tekak emak menerangkan kepada saya

persoalan hati ini.



"Kakak.. jadi di sini mak nak kakak faham, jatuh

cinta bukan perkara luar biasa..Dan berkahwin pun

bukan suatu jaminan untuk tak jatuh cinta pada

lelaki lain.. Kerana itulah ramai isteri yang

curang, suami yang curang..



Ada orang tukar pasangan macam tukar baju. Apa yang

penting ialah kita kena perjelaskan pada diri kita

supaya setiap kali kita jatuh cinta, jatuh cinta

itu kerana kita jatuh cinta kepada Pencipta dia.

Kita bagi tau pada diri kita berulang kali yang

kita mencintai Allah, kerana itu kita mencintai si

dia. Letakkan Allah sebagai sempadan hati kita,

segala perkara yang kita cintai dan sayangi

termasuk mak abah adalah kerana mencintai Allah..

Dan apabila kita membenci seseorang atau sesuatu,

beri tahu pada diri sendiri berulangkali yang kita

benci sekian-sekian hal kerana Allah semata-mata."



"Kakak.. Hati kita ni walaupun dalam dada kita

sendiri, ia tetap bukan milik kita. Kita tak mampu

untuk mengawalnya. . Hanya Allah yang boleh

memegangnya. . Sebab tu kita kena dekatkan diri

dengan Allah.. Sebab kita nak dia pegang kukuh-

kukuh hati kita. Bila dia pelihara dan masuk dalam

hati kita, itulah nikmat lazatnnya bercinta. Masa

tu biarpun satu dunia menyakiti kita, kita tak rasa

sakit sebab kita asyik dengan nikmat bercinta

dengan Allah..Bercinta dengan Allah sangat berbeza

dari bercinta dengan manusia. Kerana tentulah

pegalaman bercinta dengan lelaki kaya,rupawan,

sempurna dan bijaksana tak sama rasanya bercinta

dengan lelaki miskin, hodoh,cacat dan dungu..

Betapa nikmatnya cinta Allah, hanya mereka yang

pernah merasai sahaja yang mampu mengerti. "



Redha



"Kakak.. Walau siapapun jodoh yang Allah hantarkan

untuk kakak, terimalah dengan hati yang redha.. Tak

mustahil dia adalah orang yang kita benci. Kalau

yang kakak sayang, tak jadi hal lah.. Tapi kalau

dapat yang kakak tak nak, lantaran kelemahan yang

ada pada dia, ingatlah bahawa dalam diri setiap

insan telah Allah ciptakan dengan kelebihan masing

-masing. Dan mungkin kakak ada kekuatan yang dapat

mengubah si lelaki tadi supaya hidup dia bermakna

dan mungkin kakak sahaja yang mampu mencungkil

kelebihan yang ada pada dia.. Mungkin juga si

lelaki ini ada sesuatu kelebihan yang kakak sangat-sangat perlukan yang satu dunia tak mampu bagi pada kakak..

Alangkah bertuahnya kakak kalau kakak mengerti setiap pemberian Allah dan belajar untuk bersyukur.. "

Sekali lagi berjuraian air mata saya turun. Terasa lemah lutut hendak berdiri. Emak menarik tubuh saya dan memeluk erat. Pelukan emak sangat-sangat kuat.

"Emak dah didik anak emak dari belum lahir untuk mencintai Allah.. Sekarang emak serahkan anak emak yang mak sayang sangat ni pada Allah untuk Dia pelihara.."

Emak mengakhiri kata-katanya dengan suara sebak dan
air mata yang mengalir ke bahu saya....

:: Pemilik Hati ::



Bismillah... Assalamualaikum

My entry for today is 'Pemilik Hati'....
Seriusly, aku tak kisah apa yang orng nak kata. Mulut orang susah nak d tutupkan. Kalau pandang seseorang kerana rupa, maka ia takkan kekal lama. Kalau memandang orang kerana harta dunia semata mata, ia akan habis jua. Kalau memandang seseorang kerana agama yang ada pada diri nya, insyaAllah ia membawa bahagia sehingga ke syurga.

Yess itu yang aku cari sebenarnya. Nampak je aku macam ala ala rockz, xada sopan santun sangat. Tapi aku mencari seorang lelaki yang boleh menjadi imam kepada aku dan bakal anak anak kami. Kehidupan dunia hanya sementara. Akhirat yang kekal selamanya.

Mencari seseorang mengikut paras rupa.. Naaaaa takkan kekal lama. Sampai satu masa boleh jadi pasangan kita tu akan sakit dan segala kecantikkan yang ada tu boleh hilang. Masa tu kau orang rasa, rasa cinta tu masih wujud ke? Seandainya rasa cinta yang ada pada hati kau orang sebelum ni sebab kecantikkan yang ada pada pasangan kau orang? 

Cintai seseorang harus ikhlas dari lubuk hati, cintailah pasangan kita tu kerana Allah.. InsyaAllah ia akan kekal sampai bila bila. Jadikan dia pasangan kita d syurga nanti.

Sejujurnya orang zaman sekarang mencari seseorang dari paras rupanya. Dia tu cantik, badan seksi pakai ala ala model gitu. Barulah d pandang.

Ada juga yang bahagia, cinta itu lahir dari hati masing2 maka bahagia milik mereka. Bukan nak timbulkan kontroversi atau apa2 aje lah. 

Nasihat aku, hidup di dunia tak lama mana. Sampai masa kita akan pergi tinggalkan semua. Cuma kita je tak tau bila masa kita akan tiba.

Apa yang aku cari adalah seorang lelaki yang boleh bimbing aku yang tak berapa pandai tentang agama ni. Seorang lelaki yang boleh tegur aku dengan lemah lembut bila aku ada buat kesalahan, yang boleh sama sama mengajar aku mengaji setiap malam. Yang boleh menjadi imam. Seorang lelaki yang boleh d jadikan tempat tuk bergantung.

Pendek kata, aku inginkan sebuah rumah tangga yang berasaskan Islam.. errrr mcm mana nak xplain erk?? Hhmmmm sebuah hubungan yang berlandaskan agama islam.. Lebih kurang macam tu lah..
Aku kadang kadang tutupkan telinga bila orang kata aku sombong dengan lelaki lah. Xnak bergaullah.. ape lah.. Padahal aku sedaya upaya nak jaga batas pergaulan aku dengan lelaki. Kadang2 aku ada jugak buat salah, aku alpa dan leka tapi alhamdulillah aku cepat sedar dari terus terleka dengan dunia yang hanya sementara.

InsyaAllah, aku akan jaga cinta aku dan hati aku hanya untuk seorang lelaki yang bergelar suami aku. Mesti best bercinta selepas kawen dari bercinta bagai nak rak bertahun tahun lamanya akhir nya putus tengah jalan.

Kalau orang tanya lagi lepas ni, jawapan aku, 'aku tak mencari boipren atau kekasih hati, tapi aku mencari pemilik hati aku, dan dia suami aku. Aku mencari teman hidup yang boleh bawa ke jalan yang betul. Cinta berlandaskan Islam. Aku mencari bahagia, bukan setakat dunia tapi bahagia di akhirat jugak'

Nak kata aku demand?? Cakaplah apa aje. Aku percaya, insyaAllah suatu hari nanti aku jumpa jugak.... pemilik hati aku..

Wassalam...
 

Friday, September 02, 2011

:: 16 days ::


 

Lagi 16 hari maka dengan itu umur aku akan menjangkau 2....................1 tahun. Owh sudah agak tua eh bukan makin berumur sudah...

Persoalan yang timbul...
Bila aku nak matang ni?? Perangai macam budak budak je lagi..
Ke memang engineer perangai macam ni???
Naaaaa jawapannya salah...

sila menjadi lebih matang ye.. =)

Paling kurang bes, sambut dekat UMP. Untuk langkah berjaga jaga dari terkene mandi air bukan bukan dengan budak budak kelas.. Maka itu aku hide kan besday aku d semua laman sesawang... Langkah berjaga jaga... ariossssss

 

:: Hari Raya di Anak Kurau, Taiping ::


 

Bismillah.. Assalamualaikum...

Dah raya ke-5.., eh betul ke raya ke-5?? Hohoho ape2 jela. Okes.., ceritanya raya ke-2 tu aku se'family' berangkat pulang ke kg belah arwah abah kat anak kurau, taiping. Tapi lambat bertolak dari perlis. Penat kot direct terus pegi perak tapi ada gak singgah makan kat gerai.

Aku dengan adik aku da reka reka cerita.

'eh, kedai ni betul2 wujud ke?' (dalam nada berbisik)
aku pun, 'eh.., hok tu yg aku nak cakap, tapi kau ckp dulu dah'

Mak aku punyalah marah lepas tu. Tu lah selalu sangat tgk cerita bukan bukan. Padanlah muka aku kan..

Dah tu sampai kg ada la dalam pukul 9 lebih macam tu. Da sampai sampai je tengok tengok mak sedara aku eh maksu aku datang jemput. Fuyyoooo..., oke sebenarnya ada cerita d sebalik itu.. Dah tu salam2, maksu aku tanya, 'ni nak duk rumah tok ka rumah maksu? Duk mana2 pun blh, rumah maksu pun blh.'

Sudah duk bebel2 kat situ, maksu pun cakap, 'jom le pegi rumah maksu, kite minum kopi teh dulu ke..'

Hah tu bahasa orang kampung... Nak ajak sembang lah tu. Sebenaqnya, balik sana sebab family belah sana sambut raya ramai2 dengan akak sepupu nak bertunang. (bilalah aku lak nak bertunang  ni?? -.-) 

Dah tu siang nya tu sibuklah duk bersiap sebab maksu ada bt kenduri doa selamat sempena rumah baru dia tu. Jadinya jemputlah orang kg reramai nak meriahkan lagi family gathering tu. 

Nak jadikan cerita, haaaaa ni baru bertunang belum lagi nikah, tunang akak sepupu tu kene buli dengan makjang. Kene potong ayam... Oke aku dengan laen2 gelak guling2 dalam rumah... Ni memang tradisi ni bab buli membuli. Tu belum lagi dah kawen t.

Malamnya pulak ada majlis keluarga macam biasalah bila berkumpul. Ada tazkirah ada nasihat, ada lah sedikit kata2 tuk perbaiki lagi hubungan keluarga. Sudahnya majlis yang sebelum ni penuh happy dan bahagia tapi kali ni suram dan sedih. Air mata yang mengalir..

Yang part tak tahan tu speech maksu aku selaku tuan rumah.. rupe2nya kenapa dia datang jemput kitorg kat kereta sebabnya inilah...

'maksu rasa laen macam bila kereta WNF **** masuk kawasan rumah tok ni.... (dalam nada sebak yang amat sangat) Ini rumah kita. Pakat mai lah datang, buat kak (refer to my mom) dengan anak2, rumah ni terbuka buat akak.. Xada apa yang berubah....

oke stop karang aku nangis lagi.. tu lah dia.. Hati ni sebak sebenarnya tapi tahan je lah. Da habis semua2 tu part last sekali yessssss duet raya... Hohohoohoho bukan horlicks erk...

Tapi lagi dua tahun aku lak kene bagi duet raya kat bebudak tu.. -.-'''

Dah habis semua ada makan2.. Abang Mus dengan Kak Na sponsor kek secret recipe.. Sodapppp... Dah tu ada bincang2 tarikh kenduri Kak Na.. Iaitu pada 24/11 t. Tyme tu maaf lah xdpt attend knduri tu.. Aku kat pahang. Nak beli tiket rasa malas lak bila mana kene duk ceruk pendalaman d pekan, kuala pahang..

Oh jadual baru sudah keluar.. mau tengok kah???




See see see... subjek tahun akhir aku amik.. tiga subjek tahun 3 je.. oh ye.. jap lagi aku update lagi.. kene kuaq p cari barang sat g bising minah sorg ni... -.-

suara cikgu yang boleh memecahkan gegendang telinga bila dia jerit... selamatlah aku insyaAllah kala engineer... (^_^) comeyl kan Ir. Ummu Syafiqah... InsyaAllah... Aminn...

p/s: gambaq tak dapat lagi nak update kat sini... ariosss...

Bubhai...