Blogger Templates

Monday, January 23, 2012

:: Nikah Khitbah ::


 

Bismillah.. Assalamualaikum

Da lama tak update belog. Bukan malas tapi baru sihat dari terkena food poisoning. Okeh, asal entry asyik pasal nikah kawen ni? Sebabnya ramailah blogger blogger muda n para twitter muda yang kawen muda. Oke word yang sangat cantik, 'muda' =.='''

Housemate aku pun kawen muda. So, sedikit perkongsian di sini. Boleh baca dekat iluvislam macam biasalah ye.

Nikah Khitbah... Apa tu?

 Nikah khitbah ini sebenarnya indah,seronok dan bukannya menakutkan. Nikah khitbah ini bermaksud apabila pasngan itu menikah tetapi tinggal berasingan atau orang melayu panggil ia sebagai 'nikah gantung' .Nikah khitbah ni sebenarnya macam tiket untuk betul-betul ber'couple' dan bercinta dengan pasangan kita.Dengan tiket nikah ni, tiada masalah untuk kita bermesra, bergurau senda dan sebagainya dengan pasangan kita kerana dah disahkan sebagai suami isteri yang lebih menepati khitbah secara Islam. 

Oke tuk full pasal topik ni boleh baca dekat sini

Islam tak halang untuk kita kawen muda tapi menggalakkan lagi. Yelah, kalau tengok sekrang ni banyak baby baby yang lahir dengan dari hasil hubungan yang HARAM. Nauzubillah, mintak di jauhkan diri dari tersasar macam tu. 

Dah tu jadilah nanti anak anak yang mangsa kerana perbuatan terlarang ibu bapanya yang lampau. Padahal anak anak kecil tu tak bersalah pun. Kalau tak nak bak sini dekat aku. Bayi ni adalah pembuka pintu rezeki bagi setiap pasangan. Bersyukurlah.... n bertaubatlah. Jangan nak buat dosa lagi...

Macam mana ni boleh berlaku?

Antara pasangan tu akan ada yang ketika. Siapa? Mestilah syaitan yang telah berjanji nak sesatkan umat manusia. Bila dah berdua pasangan tu, maka salah satu mesti ada yang tergugat imannya dek hasutan syaitan. Ya Allah, mintak di jauhkan perkara ini.

Jadi untuk elakkan perkara macam ni berlaku, baiklah di nikahkan dua orang pasangan ni. Tapi niat tu mestilah betul jangan semata mata kau orang nk puaskan kehendak sendiri lepas tu rumah tangga tunggang langgang. Eh betul ke aku eja ni? Errrrrr


Sila klik link tersebut untuk lebih maklumat ttg nikah khitbah.

Jadi, dari kome buat sesuatu luar jangkaan apa kata kome khitbah kan diri... Tak salah pun, cume sama ada bersedia atau tak.

Tapi tak bestnya untungnya budak budak uia... Dorang ada elaun kot untuk student yang kawen sesama student. Tapi haruslah student uia jugak... Tak ke bagus tu, elakkan maksiat. Aaaaaaaaaaaaa oke aku memang xdapat belajar dekat uia... Fact!!

Ya Allah, mintak di jauhkan aku dari melakukan maksiat. Peliharalah diriku dan diri nya sehingga sampai waktunya.. Amin...

Oke, bukan nak kata gatal miang nak kawen tapi sekadar berkongsi pengetahuan yang ada. Tak salah untuk belajar bab bab ni. Bdw aku sendiri dalam proses belajar lagi ttg Islam sebenarnya. Tak ada manusia yang sempurna. Ada je manusia yang buat salah dan silap. =)

Wassalam....
 

Monday, January 16, 2012

:: Hakikat Cinta ::


 

Bismillah... Assalamualaikum...

Dah lama tak update, biasalah janji melayu kata nk buat mcm mcm alih2 diam je... Dan aku adalah melayu.

Hmmmm..., 'CINTA'.. Semua org pernah rasa aku rasa. Tapi hakikatnya, perasaan cinta tu boleh berubah tapi orang lain tak pernah sedar akan hakikat tu.

Berjanji bagai nak rak itu ini tapi akhirnya diri sendiri tak sedar janji yang di buat tu makan diri sendiri. Jangan pernah berjanji kalau tak mungkin tepati. 

Perasaan manusia pun kadang kadang macam angin jugak... Kadang kadang angin tu terus terusan menghembus ke badan kita, buatkan kita rasa nyaman sentiasa, tenang dan gembira. Tapi bila angin mula berkurang, kita akan rasa diri kita sudah tak senyaman dulu, xsegembira dulu... 

Kalau tengok cerita dalam tv tu, aku tak rasa betul betul wujudnya kisah macam tu. perempuan akan sentiasa, terus terusan mencintai dan merindui, tpi tidak bagi lelaki. Ada pasang surut nya. Dan ini adalah hakikatnya. The reason y im afraid to fall in love is coz of dis. Mungkin orang lain nampak aku kuat, tapi tu semuanya luaran je. 

Bila kita cintakan seseorang, 
Kita akan jaga dia,
Sepenuh hati kita, seikhlas hati kita,

=)
Maybe coz aku sudah kehilangan seorang yang amat aku sayang, jadi aku lebih tau rasanya untuk hilang buat kali kedua, tak mampu lagi rasanya.

Aku belajar hargai setiap orang yang ada di sekeliling selagi masih ada. Sebab selepas tu, kita takkan tau apa akan jadi, sebab manusia takkan kekal di dunia. Begitu jugak cinta manusia. Yang kekal hanyalah cinta Ilahi,

Hakikat cinta, xada sape boleh sangkalkan. Inilah yang terjadi. Inilah kehidupan yang nyata.

Dan aku serahkan segalanya hanya pada-Nya,
Yang lebih mengetahui akan sesuatu yang tidak mungkin di ketahui oleh manusia,
Dan DIA juga lebih mengetahui apa yang terbaik buat hamba hambaNya...

Wassalam...
 

Monday, January 09, 2012

:: Marriage ::


 

Bismillah.... Assalamualaikum...

Almost 2 days duduk dekat rumah akak.. Oke lah.. Tak bosan sangat. Ada je keje nak buat.

Bdw, aku active kan balik fb aku. Well, deactivated kan bukanlah satu jalan penyelesaian. Rite after aku bukak balik fb terjumpa this topic. Well, i wonder y people siap buat page khas untuk topic ni. Here i wanna share with all of u,

Its about marriage, or specific is 'kawen muda'...

Perkahwinan Adalah Pahala Ibadah & Menambahkan Rezeki. Kenapa Ditangguhkan?

Berkahwin di usia muda adalah suatu niat suci yang tak perlu diberi pelbagai alasan untuk mengelakkan diri daripadanya . Ia sudah menjadi tuntutan agama, yang mana digalakkan oleh Nabi SAW sejak dulu lagi. Malah dianggap sebagai ibadah, macam amalan-amalan lain. :)
Kalau dah agama  yang menuntut kita mendirikan rumahtangga, kenapa kita masih mempertikaikan kebaikannya?
  • Berkahwin boleh mengelakkan maksiat seperti zina daripada berleluasa.
  • Berkahwin menjadikan pasangan itu matang dalam bertindak.
  • Berkahwin menimbulkan rasa tanggungjawab pada pasangan.
  • Berkahwin menarik banyak rezeki.
  • Berkahwin meramaikan ummah manusia, kerana Nabi SAW berbangga dengannya.
  • Berkahwin sebagai salah satu cara membaiki diri.
Betul, dalam dunia masa kini, banyak perkara berubah, dan banyak perkara perlukan perancangan dan kewangan yang stabil, apatah lagi melibatkan perkahwinan - yang selalunya memakan kos yang besar.
Dan inilah faktor yang banyak menghalang dari kebanyakan rumahtangga didirikan.

Tapi ... Lumrah Manusia Tak Pernah Berubah
Walau bagaimanapun, hakikatnya, lumrah manusia masih sama. Semoden mana zaman yang kita berada sekarang, lumrah manusia masih sama.
>> Lelaki ingin berkahwin dengan perempuan.
>> Pasangan muda ingin melangsungkan perkahwinan untuk kebahagiaan.
>> Apabila dah sampai 'seru' dan hajat, kenapa nak tangguh lagi?
Bukankah lebih baik mendirikan rumahtangga daripada diri sendiri dibiarkan terlibat aktiviti sosial yang tak sihat antara lelaki dan perempuan seperti berdua-duaan di tempat sunyi,bercakap perkara tak bermoral & bersembang lucah melalui telefon bimbit serta bercinta tanpa arah tuju yang membuang masa bertahun-tahun tanpa penghujung?
Sudah sampai masa anda mendirikan rumahtangga demi kebaikan anda & bakal pasangan anda.
Bukankah lebih baik berkahwin daripada maksiat. [Gambar Sekadar Hiasan]

Oke.., ini hanyalah sebahagian daripada web tu... So untuk lebih lagi pengetahuan tentang topic ni... y not u guys bukak page ni... http://www.kahwinmuda.com/

Tak rugi kalau kita berkongsi apa yang kita tahu n apa yang kita dapatkan.. Kawen muda taklah teruk sangat. At least kurang maksiat. Ramai je kawan kawan aku yang kawen muda. But for me untuk kawen muda tu hmmmm a little bit problem lah.. Need to finish my study first n find a job first... Hey, tak lama dah kan nak graduate... Hmmm around one n half year... insyaAllah..., after dat, i will waiting for someone to come and ask me from my mom.. Owh..., kita hanya merancang n Allah jua yang tentukan...

Wassalam....

 

Friday, January 06, 2012

:: Exam is Over...... for Dis Sem ::


 

Bismillah... Assalamualaikum...

First of all..., syukur Alhamdulillah..., dapat jawab setiap paper dengan rasa hati yang tenang dan yakin.... InsyaAllah..., d rest let Allah help us...

Bdw, a lots of story to share and care with dis blog. Wuahhhhhh baru bangun tido tgk jam.... pergghhhh oke..., solat asar dulu. 

Berapa paper aku amik sem ni?
EMPAT paper je semua... 
  1. Ethnic relation
  2. Vibration
  3. Numerical Method
  4. Electrical Power and Machine
n special thankz to someone who always kept remind me to study, of coz its you honey...

Actually nak jadikan ceritanya... Time study before final paper Vibration, room mate aku boleh lak mengemukakan satu pertanyaan...

Cik Rummate: Ummu, kau kenal tak Diana Bahrin?
me: (with confius face n looking at her) maksud kau Dena Bahrin?
Cik Rummate: (of coz she laughing first) a'ah dia... Best kan dah bertunang. Aku pun nak jugak tapi kalau ayah aku tau ni mau kene belasah aku.
me: A'ah tau xpew... untung kot. Nak kawen dah. Muda muda lagi lak tu... hmmmm
Cik Rummate: hmmmm.....
me: oke study dulu... Sok paper Vibration...

then both of us laughing again. Hey....., anyone here did not know who is Dena Bahrin? She's the one who being proposed by someone n her fiancée make such a cute photo... n something like proposed her... Oke..., so jealous.. Coz i'm a girl... =.=''''''

Owh..., kalau lah dia buat benda yang sama macam tu jugak... Owh what i mean is something like dat.... Oke hanya angan angan...

Okeh apa lagi nak share ye... Oh yeahh... my pic time exam kat library boleh tgk dekat link ni....

http://www.facebook.com/photo.php?fbid=272957322764804&set=t.1718722196&type=1&theater

oh of coz i ada buat note for dat 4 paper... Tapi tapi tapi nanti i update lain ye dat gambar coz ada kat fon satu lagi dalam bilik...

Ape ape pun everything is done.... insyaAllah aminnnnn Allah tolong selebihnya...

Will update more later...

Wassalam...